The Best bookmaker bet365

Menu

Homo debitor

Istoria are mania epitetelor în limba latină. Hai deţi să intrăm puţin în acest joc al istoriei! 

Am fost "homo sapiens" (omul care ştie), am fost "homo faber" (omul creator), am fost şi "homo ludens" (omul ludic care ştie să se joace), Giovani Sartori ne-a numit, ceva mai târziu, "homo videns" (omul imbecilizat de televiziune şi de filmuleţe pe net), ei bine, astăzi suntem, cu "onoare", "homo debitor" (omul dator).

A fi dator pare a fi cea mai întâlnită ipostază a omului contemporan. A fi dator e deja condiţie metafizică: pare dat de undeva, de sus. A fi dator e o fatalitate cerească. 

Eşti doar o fiinţă care trebuie să-şi plătească datoriile. Te naşti dator. Părinţilor tăi şi, în general vorbind, generaţiilor care s-au născut înaintea ta nici nu le pasă că au angajat datorii pe care trebuie să le plăteşti tu. Nici nu mai ştii ce plăteşti, în caz că ţi-a spus cineva vreodată. Ştii un singur lucru: eşti dator, creşti, te dezvolţi şi îmbătrâneşti în spiritul datoriei. Nici nu mai poţi spune unui şef cretin că-l bagi în pizda mă-sii de prost ce e, fiindcă te dă afară şi n-ai cu ce să-ţi plăteşti - vorba aia - datoriile.

Şi poţi spune mândru, după o viaţă întreagă de plată că n-ai achitat nici dobânda - până la plata datoriei în sine mai este mult, o să mori până atunci, preia fi-tu sau fie-ta.

În lumea viitorilor prezumaţi proprietari, la nivel de Popescu şi Ionescu, a nu fi dator, a nu avea un credit la o bancă, înseamnă - pentru capetele seci din şeptelul comun -  a fi un "luzăr" care nu şi-a luat casă şi maşină şi care n-a fost în vacanţă la "all inclusive", să se dixtreze.

În lumea micilor patroni, a conduce o societate comercială care n-a făcut un credit însemnat la o bancă înseamnă a fi un administrator mediocru care nu este orientat spre "dezvoltare". 

În lumea shopinguielii, a nu avea un card de credit pentru cumpărături şi a nu-ţi cumpăra toate căcaturile apărute ieri pe piaţă, înseamnă a trăi în preistorie.

În lumea casnicilor şi a domesticilor, a nu face un împrumut de "nevoi personale" înseamnă a fi un dobitoc căruia îi place să stea cu mobila veche, din lemn masiv, moştenită de la bunici şi nu înţelege virtuţile mobilei noi, din pal melaminat.

În sfârşit, în lumea statelor naţionale, a fi o naţiune care nu a angajat datorii înseamnă a fi o naţiune trecută sub tăcere deplină, ca Turcia, ca Suedia, ca Norvegia, ca Danemarca, sau ca Finlanda - ţări care nu fac obiectul ştirilor panicoase de la televizor, ţări ai căror conducători nu ies să facă declaraţii tâmpite la ceas de seară, ţări pe care nimeni nu le-a auzit văitându-se de "criză", de "depresie" sau de "austeritate", aşa cum se întâmplă de 6 ani de zile în Eurozonă.

Zău, doamnă Merkel, zău domnule Hollande... Se vede de sus că vă scremeţi şi nu vă vine.  

Din cauza obsesiei de a deveni dator şi de a-ţi plăti, apoi, în câteva sute de ani, datoriile, nici nu-ţi mai pui unele întrebări logice: cum ar fi să-ţi colectezi mai bine taxele şi să-ţi faci drumuri pe banii tăi? Cum ar fi să-ţi organizezi propriile companii de extragere a aurului şi argintului, de rafinare a petrolului, de utilizare a gazelor de şist? Cum ar fi să faci economii când nu ai? Cum ar fi să nu mai permiţi căpuşelor să sugă de la stat? Cum ar fi să te intereseze învăţământul sau sănătatea? Etc. Nu, nene, cel mai simplu e să devii dator. 

Priviţi-l, aşadar, pe homo debitor! Este slab. Este prost. Este obosit. Este ignorant. N-are timp liber, fiindcă munceşte 12 ore pe zi ca să-şi plătească datoriile. Nu mai mănăncă. Nu mai bea. Nu mai trăieşte. DECÂT PE CREDIT. Şi, dacă are, cumva, iniţiativa de a se ridica în picioare şi de a spune "stop joc", i se răspunde să-şi bage minţile în cap, fiindcă strică "echilibrul economic", strică "armonia", sfidează "partenerii".

Refuz să fiu un homo debitor.

Şi închei cu o frumoasă frază scrisă de Carl Gustav Jung: "O concepţie despre lume sau o societate care-l desparte pe om de imaginile originare ale umanităţii sale şi ale vieţii înseşi nu numai că nu este cultură, ci este o închisoare sau un grajd."

(Foto salajulpursisimplu.ro)

Share

The best bookmaker bet365.artbetting.co.uk

Cookie-urile ne ușurează să vă oferim servicii mai bune. Aceastea sunt mici cantități de informație, stocate pe calculatorul tău, ce ne ajută să îmbunătățim experiența ta pe acest site. Le accepți?
Spune-mi mai multe DA NU