The Best bookmaker bet365

Menu

Povestea asta nu duce nicăieri

Ne naştem curaţi, fără "softuri" preinstalate. 

Şcoala, societatea, familia şi - desigur - propaganda se ocupă de instalarea unor "softuri" precum "religiile", "patriotismul" şi multe altele. Simple măşti - dintotdeauna, în istorie - pentru obţinerea şi menţinerea puterii. Simple pretexte pentru război, în caz că puterea este ameninţată.

Se moare uşor pentru un "dumnezeu" sau pentru o "ţară". Sau, oricum, mai uşor decât pentru orice altă cauză personală, ocultată eficient de aceste "softuri".

Ciudat. 

Ciudat cum pare mai înălţător să te autodetonezi, ca terorist, într-o piaţă publică, pentru "Allah" şi niciodată pentru că ţi-e foame, să zicem. 

Ciudat cum nu eşti capabil să spui adevărul. Că te-au trimis stăpânii tăi să le protejezi bazinul subteran de petrol. De fapt, tu nici nu ştii pentru ce te-au educat de mic să mori. Şi, murind, să ucizi inocenţi. Habar n-ai tu cum e cu petrolul, cu forarea, cu rafinarea, cu conductele, cu negocierea redevenţelor - şi cu banii. Oricum, banii nu ajung niciodată la tine. "Softul" tău se numeşte "Allah", acţionezi conform "programului", nu gândeşti. Astfel "setat spiritual", nici nu-ţi trece prin minte că mai ai o viaţă, aici, pe pământ. Pentru tine, viaţa e "dincolo", ăsta e "drive"-ul tău. Şi, pentru tine, e doar o minune inexplicabilă, o fatalitate a naturii, că alţii sunt mereu împăraţi şi că tu eşti mereu sclav. 

Statul Papal, în Evul Mediu, şi-a protejat, în aceeaşi manieră, puterea şi interesele. Promitea "lumea de dincolo" şi te ardea pe rug, dacă nu erai "creştin", în vreme ce Imperiul Romano-German se ocupa de lumea de aici. Nu aveai prea multe opţiuni. Singur, Napoleon a mai temperat avântul papalităţii. "Creştinismul" de azi - care nu mai are nicio legătură cu persoana lui Iisus Cristos -  e doar politică. De acolo, de la Vatican, sau din partea cealaltă, de la catedrala Sfântul Vasile din Moscova, "creştinismul" îţi lasă toate opţiunile, nu te mai arde pe rug şi nu te mai torturează în beciuri. Interesele "creştinismului" (fie el catolic, ortodox sau "reformat" în fel şi chip) sunt pur economice. Justificarea e simplă: omul - helas, omul! - nu mai stă în genunchi scăldat în lumina lui Dumnezeu, ci se supune atotputerniciei zeului Euro.   

Dar, parcă mai contează numele zeului. Parcă a contat vreodată. De la Ra la Euro numele zeilor s-a tot schimbat pe întreg întinsul scoarţei terestre, iar tăcerea lor a fost asurzitoare. Singuri, oamenii s-au constituit în echipa de zgomote "metafizice", zidind dogme şi temple. Torturând şi sacrificând.  

Europeni fiind şi, în sfârşit, nişte frumoşi agnostici toleranţi - englezi, francezi, nemţi etc. - pare mai "chic" să discutăm despre "naţiuni unite" şi despre "ideal continental", decât să accepţăm că am colonizat, că am asuprit, că am luat tot ce se putea lua, purtând mereu aceleaşi măşti - religie, naţiune, civilizaţie. Primind refugiaţi şi îndurând atentate teroriste, plătim factura colonialismului, dar nici asta nu e corect politic s-o recunoaştem.

E mai simplu să asertezi eroic că ai "civilizat" zonele pe care le-ai colonizat. Dar nu spui niciodată că averea ta - o, tu, regat britanic şi o , tu, naţiune franceză! - s-a clădit şi pe "sălbaticii" pe care i-ai exploatat în Iran, în Alger, în Maroc, în Mali sau aiurea. 

(Da, ştiu, aţi plătit redevenţe substanţiale, e doar o întâmplare nefericită că banii corup. Banii americani au fost suficienţi să creeze împăraţi în Arabia Saudită, unde palatele au fost construite înaintea spitalelor, parcă în ciuda tradiţionalei sărăcii beduine şi nimeni nu pare să-şi mai amintească faptul că Riadul a fost, în anii '30, doar un târguşor fortificat cu 30.000 de locuitori, construit din cărămizi uscate şi fără apă sau elctricitate. Banii britanici şi americani au fost suficienţi, de asemenea, să creeze şahi în Iran. Ce să spun, că îndată ce CIA şi MI6 au reuşit să-l dea jos pe Mohammad Mossadegh, şahul Mohammad Reza a început - şi el - să aibă pretenţii globale?)

E mai simplu să spui - ca să revenim, totuşi, în actualitate - că n-ai ştiut de instalarea unui "soft" mincinos pe maşinile Volkswagen, in fond compania asta are cifră de afaceri de trei ori mai mare decât PIB-ul unei ţări din Est, n-o dărâmă un biet scandal...

Mohamed se luptă cu Isus? O naţiune se luptă cu altă naţiune?

Ce tâmpenie! 

Nici nu mai contează cum s-au înţeles stăpânii lumii unul cu celălalt, nimănui nu i-a păsat că, în laterala "marilor negocieri" din istorie, au murit mii de oameni nevinovaţi, important e că petrolul a curs, că avem energie la pompă. Şi că economia a funcţionat.  

Dacă globalizarea înseamnă o lume fără "dumnezei", fără "religii" şi fără "patriotisme", atunci m-aş putea declara adeptul globalizării, deşi nu voi avea niciodată naivitatea s-o fac!  

Globalizarea nu aduce decât moartea "softurilor" vechi. Alte ideologii se coc în think-tank-uri, pregătindu-se să ocupe minţile slabe. Şi, probabil, alte "reforme religioase", "aggiornamento" de toată mâna se scriu în umbra aceleiaşi cruci pe care zace, încă bătut în cuie, binecunoscutul chip cioplit, cu coroană de spini. 

Se vor naşte alte "ideologii" menite să ne despartă, desigur.

Singurele care ne apropie sunt spaimele şi visurile noastre comune. Nu, n-au nicio legătură aceste spaime şi aceste visuri cu "islamul", cu "creştinismul" sau cu "naţiunile". Nici măcar cu petrolul. Mi-am şters aceste "softuri" din cap când am întins mâna către copiii cerşetori din Marrakech, din Roma, din Bucureşti sau de aiurea şi am primit, de la fiecare, indiferent de culoarea pielii, acelaşi zâmbet jucăuş, sincer, curat, eliberat parcă în ciuda sărăciei. Şi în ciuda mult încercatei condiţii umane. În faţa acestei elementare mărturii despre ceea ce suntem cu adevărat, înţelegi că povestea asta - a vieţii - nu duce nicăieri şi că asta e cel mai greu de acceptat.

Share

The best bookmaker bet365.artbetting.co.uk

Cookie-urile ne ușurează să vă oferim servicii mai bune. Aceastea sunt mici cantități de informație, stocate pe calculatorul tău, ce ne ajută să îmbunătățim experiența ta pe acest site. Le accepți?
Spune-mi mai multe DA NU