The Best bookmaker bet365

Menu

La mijloc e mână de femeie!

Privită de sus, lumea şi-a pierdut accentele dramatice şi a devenit comică. 

Speriaţi de valul islamizării, Papa Francisc şi Patriarhul Kiril au hotărât, după mai multe negocieri secrete dintre Vatican şi Biserica Ortodoxă Rusă, să se întâlnească pe aeroportul din Havana. Negocieri secrete am scris? Sună a teoria conspiraţiei, cei doi s-au întâlnit cu totul întâmplător şi, în loc să zică "pardon" şi să plece mai departe, au dat apă la moară celor care speră în marea unire a celor două biserici. Te tăvăleşti de râs, nu altceva.

Cine sunt aceşti bărbaţi în vârstă? Doi oameni, perfect asemănători (biologic) cu pensionarii din faţa blocului dumneavoastră, dar care susţin - fără să accepte să-i contrazică nimeni - că ei sunt interfaţa între noi (oamenii) şi El (dumnezeu). 

Pe de o parte, catolicismul susţine că el e o interfaţă mai bună.

Pe de altă parte, ortodoxia susţine că ea o interfaţă mai bună.

Dumnezeu nu ştim ce părere are despre chestia asta, întrucât evită - cu încăpăţânarea atât de specifică tuturor zeităţilor - să se exprime. Şi bine face, fiind cu totul nepotrivit ca o divinitate să se amestece în boscorodelile teologice ale unor distinşi domni trecuţi binişor de vârsta a treia. (Numai când te gândeşti că cei doi se intersectează în Cuba, parcă începi să regreţi că Fidel Castro a îmbătrânit şi nu mai poate să facă revoluţie. Fiindcă, să nu omit să vă spun, şi Fidel avea o "viziune despre om".)

N-are niciun rost să intrăm în disputele dogmatice dintre catolici şi ortodocşi care au durat aproape 1.000 de ani. Dacă ei nu le-au dat de capăt în atâta vreme, n-o să le dăm noi acum. Cele două sisteme dogmatice sunt cam ca Pepsi şi Coca-Cola, în esenţă fac acelaşi lucru, potolesc setea, diferă doar brandul. Pesemne că lui Dumnezeu îi plac în egală măsură ambele, din moment ce n-a luat niciodată atitudine. În ce ne priveşte, putem să dăm crezare Tradiţiei: atât catolicismul, cât şi ortodoxia sting setea de absolut a inocenţilor. Iar bule de aer au cu grămada.

Ei bine, pentru ca gama să fie completă, de la întâlnirea asta a lipsit Hassan Rohani. Dar, pe ăsta îl înţelegem, el are alt dumnezeu şi, probabil, are convingerea că este interfaţa aceluia. Şi mai are petrol & bani, motiv suficient de întemeiat pentru diverse ţări occidentale să lase de-o parte poveştile astea cu zeităţi şi să-i cânte în strună. Dovadă că oamenii se joacă de-a absolutul cât vor, dar dacă există posibilitatea ca nişte miliarde bune de euro să devină concrete, ştiu la fel de bine să băltească în relativ. Şi acoperă cu cârpe statuile antice de la Roma, singurele care - nude fiind - mai transmit câte ceva despre adevăr.

Ei bine, cine a reuşit să agite povestea asta atât de tare? 

Nu stătea Francisc bine-mersi la el acasă, la Vatican, prin grădinile alea luxuriante sau prin muzeul Pio Clementino, admirând marmură veche şi mormăind din buze vreun poem latin? 

Kiril nu stătea el bine-mersi la Moscova bând o cafeluţă cu Putin şi discutând despre mariajul atât de profitabil dintre stat şi biserică?

Ba da, bătrâneii purtători de absolut stăteau bine acasă la ei şi fac pariu că n-aveau niciun chef să se ducă în Cuba, pentru simplul motiv că, la vârsta aia, te dor toate: gleznele, articulaţiile şi burta. 

Nimeni altcineva n-a reuşi să-i agite aşa de tare pe cei doi bătrânei decât o femeie. În cazul de faţă, coana Merkel. Fiindcă din mitologie până în zilele noastre cele care nu lasă istoria să intre în rutină sunt ele - femeile. Amintiţi-vă de Elena din Troia! Numai că Elena din Troia era tânără şi frumoasă, îţi venea să abrambureşti o lume întreagă din cauza ei, pe când madam Merkel...

Madam Merkel a pus în convergenţă două civilizaţii, deşi nivelul ei de înţelegere al lucrurilor se apropie mai degrabă de cel al unui contabil mediocru care judecă realitatea în plus şi minus. Şi uite-aşa un continent care îşi vedea liniştit de treburile lui se găseşte azi în situaţia să amestece nu doar două biserici, ci şi o religie, islamul.

Normal că nici Francisc, nici Chiril nu pot sta liniştiţi, să se dea cu cremă de gălbenele prin zonele cuprinse de reumatism!

Văzându-i pe imigranţi cum spun "We want to go în Germany, because we love Merkel!", aproape mă tem să nu se îndrăgostească vreunul mai puriu de coana Angela, că unde e dragoste, e şi foc. Şi se repetă mitologia. Cum spuneam, lumea asta a devenit comică. Poate prea comică.    

    

Share

The best bookmaker bet365.artbetting.co.uk