The Best bookmaker bet365

Menu

GIGELUL de la cultură

Cum bine ştiţi Daniel Barbu a demisionat de la Ministerul Culturii şi, în locul lui, vine Gigel Ştirbu.

Daniel Barbu. Gigel Ştirbu. Numai nume grele. 

Întâi de toate trebuie spus, că nu sunt de acord cu Andrei Pleşu care a declarat: "Un Gigel în plus nu mai contează".

Contează. Ba chiar contează al dracului. Fiindcă Gigelul ăsta nu e Gigel de rând, el e - de acum - Gigelul culturii româneşti. 

Nu ştim cine este Gigel Ştirbu. Nu are un nume răsunător în spaţiul cultural românesc şi nu este o vedetă ca Pleşu-Liceanu-Patapievici-Cărtărescu. 

Nu ştim din ce orizont cultural vine şi spre ce perspectivă culturală se îndreaptă. Habar nu avem dacă a scris, a pictat sau a compus muzică. Ori dacă a făcut, în viaţa lui, lucruri care ţin de cultură.

Mergem, aşadar, pe net să căutăm informaţii despre om şi, în primele 4 sau 5 pagini de pe Google nu ni se spune altceva decât că este propunerea PNL pentru minister. Atât. 

Şi undeva, în adâncul netului, găsim cele ce urmează:

"Este absolvent al Seminarului Teologic din Craiova, al Facultăţii de Teologie şi al Institutului Naţional de Administraţie şi Ecole Nationale D'Administration din Paris."

Aşadar un teolog care a făcut administraţie. Interesant!

"În perioada 1995 - 2001, actualul deputat PNL a fost preot în Parohia Roşieni din Olt. În 2005, a devenit subprefect în cadrul Prefecturii Olt, iar între anii 2007 şi 2008 a deţinut funcţia de secretar de stat în Ministerul Culturii."

Întâi preot, pe urmă subprefect, pe urmă secretar de stat! Dacă judeci omul în funcţie de vocaţie, cele trei profesii, practicate la rând, te pot confuza definitiv...

"În 2008, Gigel Ştirbu publica volumul "Viaţa religioasă din România", iar în 2011 lansa cartea "Liberalismul românesc între 1930-1940".

Viaţa religioasă. Apoi liberalismul. Unii chiar au preocupări tare diverse.

Aflând cele de mai sus, ne dăm seama că Gigel Ştirbu a balansat între cele sfinte şi cele administrativ-politice. Şi pentru că acum s-a făcut ministru, e clar că i-au plăcut mai mult cele din urmă: administrativ-politice.

Sigur, e o prostie să faci mişto de numele omului. Mai ales când omul declară: 

"Sunt extraordinar de mândru de numele meu şi mulţumesc părinţilor de numele care mi l-au dat."

Corect era "pentru numele".

Corect era "pe care".

Dar nu mai contează. Limba română e grele.

Şi, ca să revenim la Pleşu, poate că următoare declaraţie are să vă amuze:

"Nu am auzit niciodată de domnul ăsta, ori la Cultură îmi imaginez că ar trebui să apară totuşi şi personaje care au un anumit curriculum în domeniu", a spus Pleşu.

Păi, are curriculum, domnule Andrei Pleşu. Un popă cu veleităţi administrative, sau invers, nu-i lucru de şagă.

Înainte de a pune noi titluri proaste, eu zic să aşteptăm. Cine ştie? Dacă va avea performanţe mai mari decât oricare alt ministru Gigelul de la cultură? Nu ne-am face noi de râs din cauza răutăţilor gratuite pe care le-am proferat? Ba ne-am face!

Share

The best bookmaker bet365.artbetting.co.uk