The Best bookmaker bet365

Menu

Aurora Liiceanu - LUMEA ÎN PREZENT. Neliniştea şi dilemele PSIHOLOGILOR

Psiholoaga Aurora Liiceanu a susţinut astăzi, la Biblioteca Judeţeană Dinicu Golescu din Argeş, o conferinţă cu tema "Lumea în prezent - neliniştea şi dilemele psihologilor."

Conferinţa s-a axat pe schimbările rapide care se derulează la nivel global şi care îl nedumeresc pe omul obişnuit. Fie că este vorba de indistincţia maladivă între mediul public şi mediul privat (toţi suntem, într-un fel, persoane publice, datorită reţelelor şi chiar un anonim oarecare are dreptul la 10 minute de celebritate), fie că este vorba de situarea anumitor indivizi într-o sexualitate ambiguă sau polivalentă care depăşeşte dualitatea clasică bărbat-femeie (metrosexuali, retrosexuali, transsexuali, bisexuali, homosexuali, lesbiene), ori că este vorba de transformarea relaţiilor profunde dintre oameni în secvenţe pur funcţionale la job sau oriunde în societate, e limpede că modul de viaţă ni s-a schimbat şi că noile repere existenţiale apasă puternic asupra psihicului fiecărui individ.

Practic, dacă acceptaţi comparaţia că omul este un hard asemănător hardului unui computer, iată că pe acest hard sunt instalate noi softuri şi noi drivere care nu mai au nimic în comun cu cele vechi.

Aproape nimic din societatea actuală nu mai funcţionează la fel ca în urmă cu 20 de ani să spunem. Nici cuplul, nici relaţiile dintre părinţi şi copii sau dintre bunici şi nepoţi, nici relaţiile dintre colegii de la serviciu, nici obiceiurile de consum, nici prieteniile. Lumea se redefineşte, iar omul îşi găseşte, cu greu locul, ca fiinţă, în noua definiţie. Dacă s-a schimbat condiţia femeii, este cât se poate de limpede că s-a schimbat şi condiţia bărbatului. Iar dacă lumea în care trăim este atât de plină de opţiuni de consum, drama este că ne lipsesc criteriile ferme după care să alegem. 

Aurora Liiceanu a încercat să descrie în cuvinte simple, pe înţelesul publicului, o lume din ce în ce mai complicată şi mai diferită de lumea lagărului comunist care reuşise să producă individul standard, limitat la doar câteva opţiuni şi la o arie de acţiune extrem de redusă. Dar, dacă în acea perioadă, indivizii relaţionau mai uşor şi mai profund, astăzi se găsesc în situaţia de a cultiva relaţii superficiale.

"În concluzie simţim că ceva se schimbă, că ceva pluteşte în aer" - a concluzionat Aurora Liiceanu, lăsând deschise interpretările.

În ce ne priveşte, înţelegem că omul se raportează altfel la o lume care nu-i mai este mare şi inaccesibilă, după cum se raportează altfel şi la semenii săi.

"Sfinţii, martirii şi eroii sunt dincolo de bine şi de rău, iar un om cu handicap este dincoace de bine şi de rău. Noi, ceilalţi, suntem în bine şi în rău" - a mai spus Aurora Liiceanu.


   

 

 


Share

The best bookmaker bet365.artbetting.co.uk