The Best bookmaker bet365

Menu

Ceva e PUTRED la Molivişu. Consilierul SOFIANU cere explicaţii

De ani de zile, piteştenilor li se promite o staţiune montană luxoasă în Ghiţu Molivişu, zona de la baza nordică a masivului Ghiţu. 

Proiectul a fost început şi abandonat de nenumărate ori. Ziarele au titrat obsesiv că vor fi construite o sumedenie de pîrtii de ski, hoteluri şi baze de agrement. Autorităţile au prezentat, ani de zile, proiecte spectaculoase. S-au dat asigurări că, în iarna 2014-2015, se va schia la Ghiţu Molivişu.

Chiar şi Florin Tecău preşedintele CJ Argeş a dat, recent, asigurarea că "se fac în continuare toate eforturile ca proiectul de construire a staţiunii montane Molivişu să fie dus până la capăt, în ciuda unor probleme cu care acesta se confruntă.

Dar nimeni nu a povestit în detaliu aceste probleme. Şi anume că, de un an de zile, ceva e putred la Molivişu - şi anume o dispută între Asociaţia de Dezvoltare Comunitară (ADI) Molivişu (formată din comunele Arefu, Brădet şi Cicăneşti), Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi ADR SUD Muntenia. 

Această dispută se află acum în etapa unui proces! 

De detaliile acestei dispute şi acestui proces ne vom ocupa în cele ce urmează.

Un consilier liberal agită spiritele!


La data de 20 noiembrie 2014, consilierul judeţean liberal, Narcis Sofianu a înaintat o cerere către conducerea CJ Argeş, prin care solicita o informare privind activitatea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Molivişu, conflictele acestei Asociaţii cu ADR SUD Muntenia şi cu Ministerul Dezvoltării, precum şi o explicaţie privind lipsa de comunicare între această asociaţie şi consilierii judeţeni. 

Narcis Sofianu a declarat că a cerut şi cererile de chemare în judecată, întâmpinările, hotărârile instanţei şi recursurile formulate. Într-un astfel de context, sigur că nici contractele încheiate în cadrul proiectului Molivişu nu sunt de ignorat.

Povestea pe care am aflat-o de la consilierul liberal este destul de stufoasă şi ne întrebem de ce conţinutul acestui litigiu (care durează de peste un an de zile) nu a ajuns, până acum, la opinia publică. Mai mult decât atât. Cine a avut interesul de a genera acest conflict care nu face nimic altceva decât să întârzie realizarea unei staţiuni în judeţul Argeş ?

Care este miza litigiului?

Totul începe cu informaţia că Ministerul Dezvoltării vrea să taie 73 de miliarde de lei din proiectul Molivişu, informaţie care s-a vehiculat în presă fără să fie explicat, în amănut, contextul. Iată povestea! Agenţia de Dezvoltare Regională SUD Muntenia a emis, la data de 28.06.2023, un aviz de neconformitate faţă de legislaţia achiziţiilor publice, neconformitate de care s-ar face responsabilă ADI Molivişu. 

În ce constă neconformitatea? 

În aceea că ADI Molivişu - autoritatea contractantă - ar fi restricţionat “accesul operatorilor economici la procedura de atribuire a contractului de lucrări prin alegerea procedurii de negociere şi prin reducerea numărului de zile disponibile pentru elaborarea ofertelor."

Cum? Simplu. Autoritatea contractantă (ADI Molivişu) ar fi redus la 15 zile termenul pentru pregătirea şi depunerea ofertelor. Ei bine, aceste 15 zile ar fi fost total insuficiente pentru pregătirea documentaţiei de achiziţie de către potenţialii ofertanţi. 

Ne dăm seama cu toţii că documentaţia privind lucrările de construcţie a centrelor de recreere, a telegondolelor, a construirii liniilor electrice, a conducetelor de alimentare cu apă, a drumurilor şi aşa mai departe nu se poate ordona în doar două săptămâni. 

În concluzie, autoritatea contractantă, ADI Molivişu ar fi restricţionat accesul operatorilor economici la procedura contractului de atribuire de lucrări, oferindu-le intervalul de 15 zile să se pregătească. 

Pentru asta, ADR SUD Muntenia a redactat un aviz de neconformitate şi a propus o corecţie financiară de 10% a proiectului.

Câtă adecvare este în intervenţia ADR SUD Muntenia? Pentru a afla trebuie să analizăm reacţia ADI Molivişu. Este o reacţie care ne va schimba perspectivele şi vom înţelege altfel lucrurile.

Cum a reacţionat ADI Molivişu?

Asociaţia de Dezvoltare Comunitară (ADI) Molivişu a formulat o contestaţie, adresată Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. În respectiva contestaţie, ADI Molivişu cere anularea avizului de neconformitate emis de ADR SUD Muntenia, precum şi anularea corecţiilor financiare aplicate proiectului. 

Motivul? 

ADR SUD Muntenia nu are competenţe să se pronunţe în chestiunea procedurii de achiziţii publice. Astfel, concluzia avizului de neconformitate emis de ADR SUD Muntenia este greşită. 

În motivarea contestaţiei, ADI Molivişu menţionează că "verificarea conformităţii sau neconformităţii etapelor fundamentale din procedura de aciziţii se verifică de instituţiile abilitate ale statului în acest sens, înfiinţate în acest scop, respectiv ANRMAP." Adică Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice.

Deci, potrivit ADI Molivişu, ADR SUD Muntenia nu ar fi avut căderea să se exprime asupra neconformităţii achiziţiilor publice. 

Evident că ADI Molivişu aduce, mai departe – în textul contestaţiei - argumente de natură tehnic-legislativă care au determinat-o să opteze pentru accelerarea procedurii de achiziţie.  

Reamintim că toate aceste lucruri s-au întâmplat în anul 2013.

În acest moment, ADI Molivişu e în proces cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice

Luna iunie a anului 2014 aduce alte surprize în chestiunea Molivişu.

Contestaţia ADI Molivişu la avizul de neconformitate emis de ADR Muntenia a rămas fără răspuns timp de aproximativ un an de zile. Întârzierea aceasta de lungă durată mărturisim că ni se pare şi nouă suspectă. Dar, să nu comentăm prea mult! 

Iată mărturisirea ADI Molivişu: 

„Precizăm faptul că, nici până în prezent, nu am primit vreun răspuns din partea pârâtului MDRAP, privind soluţionarea contestaţiei noastre. Având în vedere acest fapt, apreciem că pârâtul, prin nesoluţionarea contestaţiei noastre, realizează un abuz şi şi se face vinovat de acceptarea, în mod tacit, a ilegalităţii comise de ADR SUD Muntenia, cu ocazia emiterii avizului de neconformitate şi a dispunerii de corecţii financiare aplicate proiectului menţionat.”

Aceasta fiind situaţia, neprimind niciun răspuns, asociaţia Molivişu a decis să acţioneze pe alte căi. Şi a formulat o cerere de chemare în judecată a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (reprezentat de către Liviu Dragnea) şi a Agenţiei pentru Dezvoltare SUD Muntenia (reprezentată de Liviu Muşat).

Solicitările adresate instanţei de judecată sunt evidente: anularea corecţiei financiare şi anularea avizului de neconformitate.

Desigur că şi în respectiva cerere de chemare în judecată sunt aduse o sumedenie de argumente pe care nu le expunem aici. Important este efectul negativ pe care îl produc aceste conflicte – ale căror miză ne rămâne necunoscută – asupra construcţiei celor mai moderne pârtii se schi pe care ni le promite, de ani de zile, administraţia judeţului.

Tot aici trebuie reprodusă următoarea declaraţie a preşedintelui CJ Argeş, Florin Tecău: "Există două variante: fie dă Guvernul banii, pentru că aceste comune - Arefu, Brădet şi Cicăneşti - sunt prea sărace, fie se fac demersuri pentru un împrumut. Ne batem pentru acest proiect, nu va fi abandonat."

Întrebare: cum "dă Guvernul banii" din moment ce ADI Molivişu este în proces cu Guvernul? Poate că Florin Tecău va răspunde acestei întrebări.   

În concluzie...

Cam acestea sunt problemele care întârzie, la această oră, realizarea unei staţiuni demne de secolul XXI, la Ghiţu Molivişu. Care sunt interesele ce determină tot acest conflict? Greu de spus.  

„Ceva este putred la Molivişu şi am de gând să elucidez această problemă. Am cerut înfiinţarea unei comisii la nivelul Consiliului Judeţean Argeş care să se ocupe de această problemă” – spune, în încheiere, Narcis Sofianu.

Share

The best bookmaker bet365.artbetting.co.uk

Cookie-urile ne ușurează să vă oferim servicii mai bune. Aceastea sunt mici cantități de informație, stocate pe calculatorul tău, ce ne ajută să îmbunătățim experiența ta pe acest site. Le accepți?
Spune-mi mai multe DA NU