The Best bookmaker bet365

Menu

ABUZURILE băncilor. Despre aşa zisa asigurare a creditului

(foto - avocat Liviu Stancu)

Avalanșa de acțiuni în justiție referitoare la desființarea clauzelor abuzive a redus, în mică parte, practica deloc corectă, utilizată de unele bănci.

Cele ce urmează se referă la o situație care, deloc nouă,  nu a făcut încă, obiectul unor analize detaliate.  Mă refer aici la “asigurarea creditului”.

Situația pe care am întâlnit-o se referă la solicitantul unui credit de 35.000 de euro care, pentru a încasa sumele dorite, a fost obligat a constitui în favoarea băncii o ipotecă. 

Bineînțeles că, bunul ipotecat, prin valorificare, ar fi acoperit orice fapt viitor posibil cu privire la o eventuală neachitare a creditului.

Nu a fost destul, banca a solicitat instituirea de garanții personale astfel că solicitantul și soția sa au devenit și garanți personali “cu toate bunurile prezente și viitoare”.

Astfel, banca și-a luat toate măsurile de precauție, creditul acordat fiind pe deplin securizat.

Dincolo de cele de mai sus, banca solicită însă, o nouă garanție și anume o “poliță de viață”, încheiată, în principiu la asiguratorul său, cesionată în favoarea băncii, asigurare de viață care să acopere riscul de neplată a creditului în caz de deces al datornicului.

Aveți idee la ce costuri?!

Pentru un credit de 35.000 EUR acordat pe 24 de ani, obligația de plată anuală  este undeva la 2.000 RON multiplicată cu 24 rezultă 48.000 RON adică 11.000 EUR!

Primești 35.000 si plătești 11.000, numai costul asigurării!

Nu am terminat!

Acest cost se plătește la asigurătorul băncii, care, îndeobște face parte din acelasi grup de interese fiind, în fapt, o societate de asigurare controlată de acționariatul băncii. 

Dacă vrei un asigurător cu reputație în piață mai sigur ca prestații, prețul crește si cu 50%.

Dacă pătrunzi mai departe în interiorul fenomenului, surprizele nu întârzie să apară:

Asiguratorul “băncii”, în fapt membru al grupului, la semnarea “asigurării” nu face o evaluare serioasă a subiectului asigurat. Semnezi documentul și plătești costurile odată cu ratele.

Atenție! Asigurarea semnată aici acoperă neplata creditului în caz de deces si nu riscul de deces, în sine! Ca urmare, chiar în caz de deces, dacă se încasează ratele, asiguratorul nu plătește nimic!

Asigurătorul “profesionist”, ca să îți acorde polița, procedează la un ansamblu de proceduri de verificare cuprinzând  chestionare,  teste medicale etc., costurile fiind mult diferite! El va plăti în caz de deces, indiferent ce se întâmplă cu creditul!

Care este motivul diferenței de abordare?

Extrem de simplu! Riscul decesului este destul de mic, iar în condițiile stopării plăților se va executa silit ipoteca, șansele neplății creditului din motiv de deces devenind practic “0”.

Asiguratorul băncii încasează astfel primele de asigurare pentru un risc aproape inexistent profitul fiind, chiar asigurat !

Și atunci, se poate vorbi despre temeinicia unui  asemenea cost?

 

 

 

Share

The best bookmaker bet365.artbetting.co.uk

Cookie-urile ne ușurează să vă oferim servicii mai bune. Aceastea sunt mici cantități de informație, stocate pe calculatorul tău, ce ne ajută să îmbunătățim experiența ta pe acest site. Le accepți?
Spune-mi mai multe DA NU