The Best bookmaker bet365

Menu

Iani Popa: Ce să discut cu ONG-ul lui Mircea Andrei? De când fac ONG-urile politică?

Senatorul Iani Popa vorbeşte despre alegerile care l-au reconfirmat preşedinte al PNL Argeş, despre descentralizarea lui Liviu Dragnea şi... despre ONG-ul lui Mircea Andrei.

Mai puţin contează pentru noi declaraţiile domnului Geoană, sau domnului Sârbu sau chiar ale unor colegi ai mei din PNL... 

-Ati avut mari emoţii, duminică, la alegeri.

-Am avut.

-Păi de ce?

-Eu am emoţii şi mi se pare că e normal să ai emoţii.

-Păi, ati candidat singur la preşedinţia PNL Argeş. Nu puteaţi pierde.

-Nu pentru candidatura în sine am avut emoţii, ci pentru organizare. Au participat preşedintele partidului, secretarul general...

-Înseamna ca aveţi emoţii fiindcă presa naţionala e plina de titluri care anunţă divorţul în USL.

-O parte a presei.

-Partea presei pe care dvs. n-o socotiţi importantă?

-E aceeasi parte care anunţa acum doi ani, când noi ne pregăteam să formăm USL, că nu vom rezista, că ne vom certa, că PNL se va topi în USL şi va deveni de stânga, că PSD va deveni mai mare decât este...

-Si, de fapt, liberalii se împăuneaza astăzi că, datorită acestei uniuni, au ajuns mai departe ca niciodată. Politic vorbind. 

-Si nu e aşa? Am intrat în alegeri cu doar 4 preşedinti de Consilii Judeţene în funcţie. La ora actuală, PNL are 13 preşedinti de Consilii Judeţene. Sunt sigur că într-o competiţie directă, pe un vot uninominal, nu am fi obţinut rezultatul ăsta. Plus ca am avut candidaţi în judeţe dificile: Harghita, Covasna, Mureş, Arad.

-Si totuşi... PSD vrea să tragă preşul de sub picioarele lui Crin Antonescu. Motivul? Stânga nu are un candidat la preşedinţia României. A declarat Geoană.

-Protocolul pe care l-am semnat noi valorează mult decât o declaratie. Decizia a fost luată în cel mai înalt for al unui partid politic: în Congres. Congrelele celor 3 partide au hotarât programul de guvernare, candidaturile - stabilite conform principiului parităţii - şi că va exista un guvern al carui premier va fi Victor Ponta. Lucru care s-a întâmplat. Asta spune că cele 3 partide s-au ţinut de cuvânt. Tot acolo scrie că cele 3 partide vor avea un candidat unic la preşedinţia României, în persoana lui Crin Antonescu. Lucru care urmează sa se întâmple. Daca cineva nu se va tine de cuvânt, e limpede ca va plăti în fata electoratului.

-Carevasazica, presa exagerează. Certurile din USL sunt simple iluzii.

-Nu. Presa îşi face datoria.

-Mda, cât pentru judeţul Arges, trebuie să vă spun că domnii Nicolescu, Polexe şi Lazăr au dat, în cor, asigurări presei că USL trăieşte momente de armonie.

-În Argeş chiar aşa şi este. Cât despre declaratiile celor de la Bucuresti, noi le luam ca atare. Noi am muncit în teritoriu. Si mai puţin contează pentru noi declaraţiile domnului Geoană, sau domnului Sârbu sau chiar ale unor colegi ai mei din PNL... Probabil, stând acolo sus, mulţi ani au cam pierdut contactul cu realitatile... Şi sunt destui de tipul asta care au respirat aerul rarefiat al puterii care îti afectează...

-Cum ar fi şi domnul Dragnea care a dat chix cu regionalizarea.

-Domnul Dragnea zice ca n-a dat chix.

Nu e corect să nu te consulti cu cei din judeţe: cu Nicolescu, cu mine, cu parlamentarii, cu primarii, cu cetăţenii...

-Că a venit vorba. I-ati facut o interpelare pe tema regionalizarii d-lui Dragnea.

-Nu. I-am facut doua interpelari. În modul cel mai elegant. Să ne spuna şi noua care-s principiile, cum se stabilesc reşedinţele... Am primit un răspuns care nu m-a mulţumit deloc. Şi am constatat că, pe şest, se fac niste structuri ale guvernului, regionale, ba pe la Ploieşti, ba pe la Alexandria... Şi am revenit cu o altă interpelare - la care Liviu Dragnea nu mi-a răspuns. Încă aştept. Cu interes şi cu emoţie.

-Probabil ca acolo, în sferele pure ale puterii, interpelarea dvs. s-a dizolvat...

-Probabil. Nu e corect să nu te consulţi cu cei din judeţe: cu Nicolescu, cu mine, cu parlamentarii, cu primarii, cu cetăţenii...

-Era simplu de prevăzut ca aşa va fi.

-Eu n-am prevazut.

-N-aţi prevazut că va fi o lupta între baroni, pentru împărtăţirea României?

-Eu nu sunt baron.

-Nu dvs. Că nu vă punea nimeni voievod.

-Revenind, lucrurile astea se fac dupa nişte principii... De asta am intervenit. N-am stat degeaba.   

-Văzând Liviu Dragnea că regionalizarea a dat chix a venit cu ideea descentralizării. Instituţii din subordinea ministerelor să treacă în subordinea Consiliilor Judeţene şi ministerelor. De exemplu, poliţia rutieră, serviciile de ordinea publică...

-Nu se poate. Cum să subordonezi Poliţia Naţională autorităţilor locale? Ce rost mai avea să facem poliţia comunitară? Poliţia comunitară are deja atribuţii pe zona de ordine publică. 

-Păi, mai faceţi o interpelare la Liviu Dragnea. Poate vă spune de ce...

Ce să discut cu Andrei? De când fac ONG-urile politică?

-În altă ordine de idei, PNL mai e partid de dreapta?

-Dar de ce întrebaţi?

-Păi au mai apărut nişte forţe care se proclamă de dreapta: Partidul Mişcarea Populară, Mişcarea pentru Argeş şi Muscel, Forţa Civică - şi aşa mai departe.

-Aţi folosit termenul de forţe în sens peiorativ. Pentru că numai forţe politice nu sunt cele pe care le-aţi spus... Ele clamează că sunt de dreapta. Dar nu ştim ce sunt. De dreapta este doar PNL.

-De mână cu PSD?

-E o alianţă politică făcută strict în interes electoral. Nu contopire doctrinară. PNL e cel mai vechi partid liberal din Europa. Nu vorbim despre nişte uzurpatori care vin şi spun că sunt de dreapta. 

-Nu puteţi merge la infinit pe ideea că sunteţi cei mai vechi din Europa. Semănaţi cu o doamnă bătrână care trăieşte din amintiri şi spune: ce sâni frumoşi aveam o dată...

-Rezultatul obţinut de PNL din 2012 nu este mai slab decât un rezultat obţinut de PNL în 1920, de exemplu. Aşa că nu suntem chiar doamna aia în vârstă. Identitatea noastră nu poate fi pusă la îndoială. Poveştile cum că sunt alţii de dreapta... N-am nimic împotrivă: să se înfiinţeze alţii de dreapta. Constat o efervescenţă teribilă în zona asta politică... Chiar aşa oare de ce nu se înfiinţează şi partide de stânga?

-Fiindcă stânga, în România, încă mai înseamnă comunism. Revenind. S-a înfiinţat un ONG - Mişcarea pentru Argeş şi Muscel - de către Mircea Andrei fost preşedinte PDL Argeş...

-Şi fost membru PNL.

-Da.

-Şi pe urmă, când a plecat din PNL, spunea că îi aşteaptă pe liberali să intre în PDL. 

-Mă rog. Andrei a declarat - în calitate de ONG-ist - că este dispus să stea de vorbă cu toate forţele politice. Să negocieze cu ele. Are deschidere maximă.

-Am o imensă dilemă. Ce să discut cu Andrei? De când fac ONG-urile politică?

-Dar, nu face politică. A şi spus că e dezamăgit de partidele politice. Şi că populaţia e dezamăgită de partidele politice.

-Păi atunci ce face? PNL face politică.

-Andrei spune că va coaliza societatea civilă.

-Iartaţi-mă, dar acest ONG nu participă la competiţiile electorale. De când fac ONG-urile politică? 

-Chestiunea e mai profundă de cât pare...

-Da. După 1945 cei care i-au băgat la beci pe cei care reprezentau dreapta politică vin astăzi şi se proclamă de dreapta.

-Nu e cazul. Ăsta e alt subiect. Vă promit că, la altă emisiune, vom discuta o oră numai despre asta, dacă vreţi.

-Păi, nu. Dar de când securiştii sunt de dreapta?

-Eu nu pot face afirmaţii despre cine e securist şi despre cine nu e securist.

-Păi, se văd de la o poştă securiştii.

-Păi, nu pot să fac afirmaţii în funcţie doar de ceea ce văd. Trebuie să am şi dovezi, nu?

-Au ei ceva după care-i recunoaştem. Dvs. nu faceţi afirmaţii fiindcă nu aveţi dovezi sau fiindcă vă temeţi?

-Îi recunosc când îi văd. Dar ca să spun, trebuie să am şi probe. 

-Dar spunem, aşa, generic că sunt securişti. Nu trebuie să dăm nume. 

-Bine. Revenind la ONG-ul lui Mircea Andrei. Profit de faptul că sunteţi aici. Aţi colabora, vreodată, dacă vi s-ar propune, cu ONG-ul d-lui Mircea Andrei?

-Păi, întâi să-şi stabilească foarte bine ce vrea... Dar, în principiu, eu nu discut politică cu ONG-urile. El trebuie să ştie ce vrea. Discutăm chestiuni, locale, naţionale, judeţene, legate de societatea civilă...? Ce discutăm? Politică discut cu oamenii politici, reprezentanţi ai unor partide politice. 

-Partidul Mişcarea Populară. Apărut acest partid pe scena politică. Vă întreb ce părere aveţi. E un partid care spune că este de dreapta.

-Foarte bine că se înfiinţează partide. Dar nu pot să spună că sunt de dreapta, pentru că dreapta nu există, în România, fără PNL. 

-E o poziţie uşor arogantă.

-Aroganţa e dată şi de ceea ce are PNL în spate.

-Istoria, tradiţia, spiritul Brătienilor carevasăzică...

-Nu numai. Că noi, în Argeş, avem o echipă puternică. Avem, în primul rând rezultatele actuale.

-Cu PDL o să colaboraţi dacă o să vă certaţi cu PSD?

-Când? Peste 20 de ani?

-Mai redepe. Dacă PSD o să-i tragă preşul de sub picioare lui Crin Antonescu, de exemplu.

-Nu. N-o să colaborăm. Sigur nu.    

 

 

 

Share

The best bookmaker bet365.artbetting.co.uk

Cookie-urile ne ușurează să vă oferim servicii mai bune. Aceastea sunt mici cantități de informație, stocate pe calculatorul tău, ce ne ajută să îmbunătățim experiența ta pe acest site. Le accepți?
Spune-mi mai multe DA NU