The Best bookmaker bet365

Menu

Nu te face bine un sistem mai bolnav ca tine!

Un copil de 8 ani a murit la Spitalul din Curtea de Argeş, din cauza unui diagnostic pus greşit.

E un cerc vicios, o distorsiune a sistemului. 

Unii medici nu fac treabă pentru că sunt prost plătiţi. Fiind prost plătiţi, nu au din ce trăi. Ca să poată trăi, trebuie să ia şpagă. Dacă iau şpagă, poate că îşi fac bine treaba sau, oricum, cu mai mult interes. Însă devin penali. 

Cum naiba s-o mai scoţi la capăt?

E nasol să fii medic. Zilnic apare acest cerc vicios. Şi zilnic te uiţi în măruntaiele oamenilor. Zilnic: maţe, ficat, splină, fiere, plămâni, puroi şi infecţii. La final, recompensa: bani de piaţă şi de întreţinere. Umilitor! 

Şi totuşi! 

Totuşi, nimic pe lumea asta nu justifică moartea – din malpraxis – a unui copi de 8 ani. Nici sărăcia profesiei, nici faptul că părinţii n-or fi dat şpagă şi nici cel mai parşiv cerc vicios al vieţii şi al profesiei.

Cu ultima picătură de putere şi înghiţindu-ţi greaţa faţă de sistem, te ridici de pe scaun, te duci cu copilul să-i faci o radiografie, te căzneşti să-i pui un diagnostic corect şi să-l tratezi corect. Iar dacă nu (mai) poţi – sau nu (mai) vrei – să faci asta, te retragi. Îţi dai demisia. Renunţi. Pleci. Te faci altceva. 

N-a trecut mult timp de când un ministru (nici nu mai contează care) a vizitat într-o campanie electorală (nici nu mai contează când) acest spital de la Curtea de Argeş. Am prins cu urechea, de la distanţă, un dialog, neilustrativ pentru situaţia de faţă, dar, totuşi, ilustrativ în sine:

MINISTRUL: Aveţi tot ce vă trebuie? 

MEDICUL: Da, domnule ministru! Tot ce trebuie. Nu avem nevoie de nimic.

Un spital românesc – din provincia provinciei – nu avea nevoie de nimic. Vă daţi seama? Dialogul de mai sus - chiar şi neilustrativ pentru cazul de faţă - spune multe despre mentalitate. Ministrul se întâlnise cu perfecţiunea şi nici nu-şi dădea seama. Iar medicul mima perfecţiunea, înconjurat de precaritate. Cât de omenească ar fi fost o listă cu cele necesare: „Uitaţi, domnule ministru, asta ne-ar trebui! Am scris lista, pentru că ştiam că veniţi...”

Copilul de 8 ani a murit pentru că a fost bolnav, desigur. Drama este că putea fi salvat. Şi că o parte din sistemul care nu l-a salvat – deşi ar fi putut – este mai bolnav ca el.

În concluzie, să nu aştemptăm sănătate de la un sistem mai bolnav ca noi. Vom primi doar moarte.

La ora la care scriu aceste rânduri, ceea ce a rămas în urma copilului mort sunt următoarele date seci, triste, inutile şi prea puţin consolatoare:

* Spitalul din Curtea de Argeş a fost amendat cu 10.000 de lei pentru management de caz defectuos

* cei doi medici pediatri care i-au acordat asistenţă băiatului au fost suspendaţi pe perioada cercetărilor

* aproximativ 50 de persoane s-au adunat în faţa spitalului din Curtea de Argeş, în semn de solidaritate cu părinţii copilului decedat. 

 

Share

The best bookmaker bet365.artbetting.co.uk

Cookie-urile ne ușurează să vă oferim servicii mai bune. Aceastea sunt mici cantități de informație, stocate pe calculatorul tău, ce ne ajută să îmbunătățim experiența ta pe acest site. Le accepți?
Spune-mi mai multe DA NU