The Best bookmaker bet365

Menu

Libertatea de exprimare e inviolabilă - sau nu?

De când purtătorul de cuvânt al Poliţiei din Argeş a făcut declaraţia cu pricina pe Facebook, mă întreb în ce măsură libertatea de exprimare mai e inviolabilă. Mi se pare inadecvat ca o persoană să sufere o sancţiune din cauza unei opinii.

Temă de gândire: în România lui 2014, opinia este un delict?

Iată declaraţia lui Dănuţ Dinu, pentru cei care nu au citit-o până acum:

Dănuţ Dinu, comisar-şef: „Am trecut prin piaţa Ceair. O mizerie la propriu şi la figurat. Nesimţire, nu tu bonuri fiscale, colindători care sâsâie «ţigări, ţigări» sau «petarde, petarde», manele şi câini vagabonzi, mirosuri şi găleţi de brânză pe marginea drumului… preţuri de înţepeneşti… Aduceţi-mi aminte, dacă voi ajunge vreodată prim ministru, să închid toate pieţele şi toate târgurile din România. Şi încă ceva. Cred că în curând va prinde la public discursul rasist. Mă gândesc şi eu..."

Iată Articolul 30 din Constituţia României:

(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.
(2) Cenzura de orice fel este interzisă.
(3) Libertatea presei implică şi libertatea de a înfiinţa publicaţii.
(4) Nici o publicaţie nu poate fi suprimată.
(5) Legea poate impune mijloacelor de comunicare în masă obligaţia de a face publică sursa finanţării.
(6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.
(7) Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.
(8) Răspunderea civilă pentru informaţia sau pentru creaţia adusă la cunoştinţă publică revine editorului sau realizatorului, autorului, organizatorului manifestării artistice, proprietarului mijlocului de multiplicare, al postului de radio sau de televiziune, în condiţiile legii. Delictele de presă se stabilesc prin lege.

Prefectul de Argeş, Cristian Soare, este de părere că Dănuţ Dinu nu este un om obişnuit, fiindcă este poliţist.

Cristian Soare: „Este clar că Dănuţ Dinu nu trebuia să se pronunţe. A făcut aceste remarci ca şi cum ar fi fost un om obişnuit, uitînd că el face parte din Poliţie. Cred că a făcut o greşeală. Nu trebuia să facă acest remarci. Acest caz va fi reflectat de conducerea IPJ. Nu era cazul ca şi comisar - şef al Poliţiei, care are în atribuţie aceste lucruri să facă astfel de remarci. Am trecut şi eu prin piaţă, de curiozitate. Dar situaţia nu este la maniera pe care a prezentat-o el. Sigur orice situaţie poate fi îmbunătăţită.”

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu susţine - tot pe Facebook - că Dănuţ Dinu este un PDL-ist notoriu. Oare are vreo importanţă apartenenţa politică?

Cătălin Rădulescu: „Acest individ care a ajuns comisar-șef nu stiu cum, un PDL-ist notoriu, fiu de fost milițian, colonel comunist care vroia sa aresteze revoluționarii, un analfabet ținut purtător de cuvânt nu stiu pe ce principii. Am cerut de câteva luni mutarea acestui individ la Costesti de unde a venit si unde îi e locul. Daca conducerea poliției judeţului nu aplica măsurile extreme voi cere o anchetă a ministrului de interne asupra activităţii conducerii poliţiei județene.”

După părerea noastră Dănuţ Dinu a spus adevărul. 

-Piaţa Ceair chiar este o mizerie.
-Sunt locuri unde nu se taie bon fiscal
-Se face speculă cu ţigări şi petarde
-Sunt câini vagabonzi şi se vânde brânză în găleţi, la margine de drum

Cât despre consideraţia că, în curând, va prinde la public discursul rasist, nu credem că asta este o instigare. Este o părere. Poate prinde, poate nu prinde. Nu reiese de nicăieri că cineva şi-a dorit să "prindă" discursul rasist.

Deci... Libertatea de exprimare e inviolabilă sau nu?

 

Share

The best bookmaker bet365.artbetting.co.uk

Cookie-urile ne ușurează să vă oferim servicii mai bune. Aceastea sunt mici cantități de informație, stocate pe calculatorul tău, ce ne ajută să îmbunătățim experiența ta pe acest site. Le accepți?
Spune-mi mai multe DA NU