The Best bookmaker bet365

Menu

2. Mihai Alexandrescu - Jurnal de consilier. Rinoceri în ţara noastră? Aşa ceva nu s-a pomenit

Unul dintre aspectele mediocrităţii e să avem cu toţii aceeaşi părere. 

Balta călduţă. Zona medie. Drumul scurt al gândirii. Clişee de tipul: aşa s-a făcut mereu. 

Binevoitori cu cravată se apropie şi îmi şoptesc umed în ureche: "Cine eşti tu să schimbi ceva? Şi de ce ai face-o?" 

Ei bine, toate astea asasinează spiritul. Cu un astfel de fenomen s-a confruntat, timp de 26 de ani, un oraş întreg. Piteştiul. 

Dintre cei aflaţi "în scheme" - în zona administraţiei şi chiar a politicii - nimeni n-a cutezat să iasă din rând pentru a nu deranja ierarhia. "Şăfii" au devenit obiecte de cult. Pe de altă parte, conformismul conservă poziţia şi privilegiile şi, la un moment dat, naşte rinoceri, ca în piesa de teatru scrisă de Eugene Ionesco. 

Conformismul e o maladie a spiritului. Spui "da" la toate şi, în scurtă vreme, devii idiot.

M-am opus organizării "Târgului Popular Sfânta Maria Mare" în Piaţa Vasile Milea. În plin centrul oraşului.

Pentru că este un târg agro-alimentar unde se vinde ceapă, ardei gras, sfeclă, usturoi şi struguri. Atmosfera este "întregită" de muzică populară dată tare, fum de grătare, miros de mici, hamsii prăjite şi maţe fripte, precum şi o infinită putoare de bere la pahar de plastic.

Atât putem? E tot ce ne place?

Un astfel de târg - altfel, util şi spectaculos în felul lui - poate fi mutat, fără bătaie de cap, jumătate de kilometru mai departe de Zona Zero a unui municipiu reşedinţă de judeţ.

Un astfel de târg agro-alimentar creează o atmosferă demnă de anii '90. 

Suntem în 2016 şi, din păcate, conservăm o astfel de atmosferă care cu greu poate fi numită urbană, în vreme ce Sibiul, Craiova, Clujul au înţeles să facă pasul în contemporaneitate, ocupând centrele civice cu festivaluri de teatru şi de film (deja de talie internaţională) care, pe lângă faptul că ridică nivelul cultural al comunităţilor respective, aduc şi profituri importante la bugetele locale.

Piteştiul? Hamsii prăjite.

Nici argumentul cu ridicarea nivelului cultural şi nici argumentul cu profitul n-au contat în şedinţa de plen a Consiliului Local. Majoritatea a votat pentru mici, bere şi vânzarea de legume în Piaţa Vasile Milea, între Prefectură şi Catedrală.

Primarul a declarat: "Oamenii trebuie să şi mănânce!"

Mi-a stat pe limbă să spun: "Pe urmă trebuie să se golească, domnule primar, dar toalete, la târgul ăla, nu ştiu dacă sunt!"

Am votat împotriva organizării unui astfel de târg.

 

 

Share

The best bookmaker bet365.artbetting.co.uk

Cookie-urile ne ușurează să vă oferim servicii mai bune. Aceastea sunt mici cantități de informație, stocate pe calculatorul tău, ce ne ajută să îmbunătățim experiența ta pe acest site. Le accepți?
Spune-mi mai multe DA NU