The Best bookmaker bet365

Menu

ADRIAN MIUȚESCU: ”FOȘTII DEȚINUȚI POLITICI REPREZINTĂ REZISTENȚA ANTICOMUNISTĂ DIN ROMÂNIA. DUPĂ 1990 ADMINISTRAȚIA A FOST ÎNCEPUTĂ ȘI CONTINUATĂ DE FOȘTII SECURIȘTI COMUNIȘTI!”

PNL Argeș a organizat duminică, 06.10.2019, la fosta închisoare din Piteşti un eveniment sub genericul "Fenomenul Pitești - A fost odată comunism".
Tema abordată a fost legată de derularea, la Pitești, în perioada anilor 1949-1952, a unuia dintre cele mai odioase experimente sociale din lume, în care deținuții politici urmau să fie reeducați în sens comunist și forțați să abdice de la propriile convingeri și valori, folosindu-se tortura, violența brută și degradarea pshică (morală) a ființei umane.
Alexandru Soljenițân, scriitorul rus care a șocat Occidentul, dând în vileag abuzurile comunismului în cartea sa ”Arhipelagul Gulag”, avea să spună despre experimentul de la Pitești că a fost ”cea mai teribilă barbarie a lumii contemporane”.
În municipiul Pitești se vorbește, chiar și la 30 de ani de la Revoluția din 1989 puțin spre deloc despre ororile ”Fenomenului Pitești”.
Fosta închisoare este astăzi un muzeu privat, îngrijit de Maria Axinte, fondator al Fundației ”Memorialul Închisoarea Pitești” și un foarte competent ghid pentru vizitatorii acestui muzeu.
Când are loc simpozionul anual despre ”Fenomenul Pitești”, orgnizat de către profesorul Ilie Popa, o bună parte din oficialitățile de proveniență roșie ale Piteștiului și ale Argeșului nu se grăbesc să participe. În mod sigur pentru că unii dintre aceștia sunt urmași ai celor care au avut funcții de conducere în fosta Securitate comunistă.
La evenimentul organizat de PNL Argeș au fost prezenți, printre alții, Sergiu Rizescu (fost deținut politic la Pitești, președinte al AFDPR Argeș), Vlad Nistor (istoric și decan al Facultății de Istorie din cadrul Universității București), Adrian Miuțescu (președinte PNL Argeș), Luminița Dogioiu (profesoară de istorie la Liceul Zinca Golescu), Cătălina Enescu (fiica profesorului Nicolae Enescu, fost deținut politic), Mihai Alexandrescu (primvicepreședinte PNL Pitești, fiul fostului secretar AFDPR Argeș, Vasile Alexandrescu, fost deținut politic), urmași de foști deținuți politici, membrii PNL și, bineînțeles, profesorul Ilie Popa, organizator al simpozionului despre ”Fenomenul Pitești”.
Adrian Miuțescu, președinte PNL Argeș a avut o declarație care arată clar de care parte a istoriei se situează PNL, în 2019, prin viziune și convingere:
"Foştii deţinuţi politici au reprezentat şi reprezintă în continuare o rezistenţă anticomunistă în România, dar nu au fost apreciaţi la adevărata valoare după 1990. Ceea ce s-a întâmplat aici, la Piteşti, este foarte puţin cunoscut la nivel naţional, în mod special în rândurile tinerilor. În Argeş, la Piteşti se vorbeşte din ce în ce mai puţin despre acest lucru. După 1990 administraţia a fost începută şi continuată de foştii nomenclaturişti comuniști şi de foştii securişti sau de urmaşii acestora. Și de aceea Argeşul este coordonat, la această oră, de această structură roşie care vine încă din anii '40."


Adrian Miuțescu a oferit flori și plachete, în semn de respect, celor care au trecut prin iadul închisorilor comuniste.
În seara aceleiași zile, în sediul Filarmonicii din Pitești, a fost proiectat filmul ”Între chin și amin”, un film regizat de Toma Enache, prezent la premieră.
Filmul se vrea o redare artistică a ororilor trăite de deținuții politici de la Pitești și are rolul de a-I conștientiza pe contemporani cu privire la abuzurile pe care le-a exercitat comunismul asupra generațiilor anterioare.
”Fenomenul Pitești” nu trebuie să rămână un fapt istoric asupra căruia, din voința unora, să se aștearnă tăcerea.
Acest fenomen trebuie predat în școli, așa încât tinerii să afle despre barbaria comunismului, trebuie studiat de către psihologi și sociologi și trebuie înțeles de către oamenii simpli, pentru ca ororile din trecut să nu se mai întâmple niciodată.

Share

The best bookmaker bet365.artbetting.co.uk

Cookie-urile ne ușurează să vă oferim servicii mai bune. Aceastea sunt mici cantități de informație, stocate pe calculatorul tău, ce ne ajută să îmbunătățim experiența ta pe acest site. Le accepți?
Spune-mi mai multe DA NU