The Best bookmaker bet365

Menu

Declaraţia SCHIMONOSITĂ a lui Klaus Iohannis

Am ezitat, până acum, să scriu despre Klaus Iohannis. Ce să fi scris despre el? Că era, mereu, în afara tabloului? Că peisajul era aici - cu scene şi evenimente - iar Iohannis se plasa, prin fiecare declaraţie, în afara acestui peisaj?

Ieri, preşedintele scrie o declaraţie stupefiantă pe Facebook. Transcriem integral declaraţia, apoi comentăm frază cu frază, fiindcă, din păcate, tot ce putem face cu preşedintele Iohannis, este să-i comentăm textele de pe Facebook. E jenant, dar nu noi ne punem aceste limite, el ni le pune. 

Va fi un comentariu lung. Totuşi, cred că îl pune în chestiune pe preşedintele nostru.

Zice Iohannis: 

"Înțeleg și împărtășesc supărarea oamenilor care s-au săturat să vadă că mulți dintre cei aleși să-i reprezinte în Parlament au uitat în slujba cui sunt și le sfidează așteptările. Înțeleg și dorința unora de acțiuni rapide și radicale pe termen scurt. În democrație însă nu poți rezolva un abuz prin alt abuz, nu poți opri un conflict printr-unul și mai mare și nu poți schimba comportamente cu forța. S-au mai încercat aceste lucruri în România ultimilor ani, de către toate părțile. Știm cu toții ce-a ieșit, un război al tuturor împotriva tuturor. Cine nu învață din lecțiile istoriei e condamnat să repete trecutul și nu poate construi un alt viitor. Eu nu am de gând să-l repet."

Aşadar:

"Înțeleg și împărtășesc supărarea oamenilor care s-au săturat să vadă că mulți dintre cei aleși să-i reprezinte în Parlament au uitat în slujba cui sunt și le sfidează așteptările."

Aproape ne bucurăm că Iohannis "înţelege şi împărtăşeşte" dezamăgirea românilor faţă de clasa politică. Şi ce vrea? Aplauze? Urale? Sau ar trebui să ne simţim mândri că preşedintele nostru are capacitatea unei minime înţelegeri a propriului popor? Cât despre Parlament, nimeni nu s-a gândit vreodată, în mod realist, că acolo au ajuns oameni preocupaţi de interesul public, hai să fim serioşi. Deci parlamentarii nu "au uitat" în slujba cui sunt. N-au ştiut niciodată. Revenind la Iohannis, acesta ştie că suntem "sfidaţi". Şi, iute-iute, scrie pe Facebook. Gestul ăsta cu Facebook-ul îl poate face chiar şi o demoazelă de pansion, eu nu pot să calific reacţia sa ca fiind una prezidenţială

"Înțeleg și dorința unora de acțiuni rapide și radicale pe termen scurt!"

La ce "acţiuni radicale" se referă Iohannis? De ce nu spune cu subiect şi predicat care sunt aceste acţiuni? Sau doar se preface că spune, în timp ce noi ar trebui să-i "ghicim" gândurile reale? Într-un singur punct admitem că are dreptate Klaus Iohannis şi anume că populaţia vrea ca aceste acţiuni - oricare ar fi ele - să se încheie într-un timp scurt. Oare de ce? Păi, fiindcă românii aşteaptă de 26 de ani şi aşteaptă gesturi concrete - FAPTE - din partea instituţiilor statului. Asta, fiindcă au o singură viaţă. Şi fiindcă s-au săturat. (Totuşi, să nu uităm că încă nu ştim despre ce vorbim, Iohannis neprecizând subiectul. Nu ştim care sunt "acţiunile rapide şi radicale". Carevasăzică plutim în vag şi ne hazardăm la presupuneri. Se referă la justiţie? La prelucrarea prin aşchiere? La tăbăcitul pieilor de berbec?)

"În democrație însă nu poți rezolva un abuz prin alt abuz, nu poți opri un conflict printr-unul și mai mare și nu poți schimba comportamente cu forța."

Fraza de mai sus este ne ofensează, efectiv, inteligenţa. La ce abuz se referă Iohannis? În ce domeniu este săvârşit abuzul? În ce constă abuzul? Cine comite abuzul? Dar contra-abuzul cine îl comite? De ce nu spune Iohannis, cu subiect şi predicat, de exemplu, că "justiţia produce abuzuri" sau că "producătorii de lapte praf comit abuzuri"? Cât despre "conflict" - şi acesta rămâne un mister. De ce nu specifică Iohannis la ce conflict anume se referă? Vrea să ghicim noi? Ca preşedinte nu poţi vorbi şi, în acelaşi timp, să nu vorbeşti. Să transmiţi şi, în acelaşi timp, să nu transmiţi. Păi, ce faci? Comunici cu oamenii care te-au ales prin metafore? Prin texte criptice? Cine pricepe, bine, cine nu pricepe, să-i fie de bine? Nu merge aşa. Ai spus cuvântul "abuz", trebuie să explici în ce constă abuzul. Ai spus cuvântul "conflict", detaliază conflictul... Eşti preşedinte! Dacă îl regret pe Băsescu pentru ceva, este pentru că spunea direct ce are în cap, cu nume şi prenume. Da, jignea. Da, producea scandaluri. Dar ştiai pe ce picior joacă şi la ce se referă. 

"S-au mai încercat aceste lucruri în România ultimilor ani, de către toate părțile."

Care lucruri? Care părţi? Nu ştiu de ce, dar am impresia că preşedintele - pe care l-am votat şi eu cu multă speranţă - ne cam ia în vârful bocancului.

"Știm cu toții ce-a ieșit, un război al tuturor împotriva tuturor. Cine nu învață din lecțiile istoriei e condamnat să repete trecutul și nu poate construi un alt viitor. Eu nu am de gând să-l repet."

A fost războiul cui împotriva cui? Ce mama dracului vrea să zică Klaus Iohannis? La ce se referă? La războiul crescătorilor de ciuperci împotriva crescătorilor de capre? La războiul fizicienilor contra chimiştilor? La ce? Cât priveşte trecutul, acesta este plin de evenimente atât de diverse, încât ne este imposibil să pricepem la care eveniment anume se referă Klaus Iohannis. Ce anume, din trecut, nu are de gând să repete preşedintele nostru?

Am scris acest lung comentariu ca să vă conving că un preşedinte ales nu poate vorbi în dodii poporului său. Nu suntem toţi nişte proşti care înghit orice doar pentru că vine de la Iohannis. Va trebui să spună cu subiect şi predicat ce are de spus şi să se axeze pe situaţii concrete. Nu avem nevoie de un preşedinte scriitor de metafore pe Facebook care vrea să se exprime şi, în acelaşi timp, nu vrea să exprime nimic.

Declaraţia pe care am comentat-o este una fără obiect specificat. Adică este meschină şi schimonosită.  

(FOTO - caleaeuropeana.ro)

Share

The best bookmaker bet365.artbetting.co.uk

Cookie-urile ne ușurează să vă oferim servicii mai bune. Aceastea sunt mici cantități de informație, stocate pe calculatorul tău, ce ne ajută să îmbunătățim experiența ta pe acest site. Le accepți?
Spune-mi mai multe DA NU