The Best bookmaker bet365

Menu

Mitingul PSD? Aşa ratează turma experienţa libertăţii!

În starea de spirit creată de mitingul PSD care urmează să aibă loc sâmbătă, o mulţime de fani ai partidului roşu ies pe Facebook şi se arată nostalgici după perioada de dinainte de 1989. 

Aceşti oameni se lansează benevol în propagandă, postează clipuri cu "Epoca Ceauşescu", peledează pentru "ordine", "disciplină", vor un "conducător unic" în jurul căruia să se creeze "unitate", ba chiar s-a ajuns în situaţia în care orice altă opţiune politică este încadrată la "nebunie", persoanele care văd altfel lucrurile sunt "scelerate".

Nu ştiu ce să cred. Le e dor de totalitarism? Probabil că da, din moment ce astfel de persoane susţin ideea că un singur om trebuie să aibă atât de multă putere într-un stat. 

E limpede că nostalgicii nu înţeleg noţiunea de stat de drept. Ce să facem? Să le explicăm că statul de drept nu este o persoană? Am putea încerca.

Statul de drept este pus în mişcare de instituţii care funcţionează conform unor legi. Iar omul care aplică legea este un funcţionar. Aici nu este loc de umori personale, de voinţă proprie sau de bun plac.

Un om politic şi grupul său de susţinători, dacă nu acceptă funcţionarea statului de drept, dacă încearcă să schimbe legile în propriul interes, dacă încearcă să centralizeze puterea, dacă se ridică deasupra ordinii instituţionale, dacă încadrează instituţiile care nu-i convin la categoria de "stat paralel", ei bine, un astfel de grup politic tinde să devină nomenclatură. Adică un grup social cu prerogative şi privilegii speciale. Or, într-un stat de drept nu este loc de aşa ceva. Legea este singura care dictează.    

Ceea ce este cu adevărat tragic este că oamenii simpli, nostalgicii epocii Ceauşescu, nu ştiu că legile despre care vorbim le conferă drepturi şi nu ştiu ce să facă cu aceste drepturi. Ei vor un "conducător unic". Dresajul celor 70 de ani de comunism îşi spune cuvântul şi eclipsează ideea unei educaţii civice corecte.

Pot concluziona că dacă nu ştii ce drepturi ai, într-un stat de drept, eşti un om needucat. Dorinţa ta de a avea un "lider unic" şi de a crea "unitate" în jurul lui arată clar că eşti o fiinţă care nu-şi înţelege autonomia şi libertatea permise de lege. Pe scurt, eşti o fiinţă din turmă.

Mă voi uita la turmele nostalgice cu gândul că au ratat experinţa democraţiei şi, mai ales, au ratat experienţa autonomiei şi libertăţii.

Share

The best bookmaker bet365.artbetting.co.uk

Cookie-urile ne ușurează să vă oferim servicii mai bune. Aceastea sunt mici cantități de informație, stocate pe calculatorul tău, ce ne ajută să îmbunătățim experiența ta pe acest site. Le accepți?
Spune-mi mai multe DA NU