The Best bookmaker bet365

Menu

Instituțiile-carcasă și marii arși

Sincer, nu-mi dau seama cum se face că persoanei care a dat publicității filmarea secretă de la Colectiv i-a crescut o conștiință abia după 4 ani de la eveniment. 

Probabil că este de datoria cuiva să afle, la un moment dat, cauza acestei imorale tăceri.

Dacă facem abstracție de momentul în care apare acest filmuleț, adică la patru ani de la dezastru, și doar lăsăm imaginile să ni se deruleze în fața ochilor, constatăm că nu avem stat.

Sau, cel puțin, nu avem statul pe care ni-l dorim.

Avem doar niște instituții eviscerate, să le zicem instituții-carcasă, niște angajați nuli, echipați în costume specifice, dotați cu o oarecare recuzită și niște ierarhii. 

Dar statul, în forma lui de scut pentru cetățenii care îl întrețin, lipsește. E nul.

Primul indiciu? Tărgile pentru arșii de la Colectiv sunt insuficiente. Arșii sunt cărați pe niște  paleți din lemn, folosiți la transportul en-gros al mărfurilor. Vă invit să vă ardeți palma cu bricheta. Apoi să strângeți în mână un lemn nefinisat, plin de așchii. Veți secreta puțină empatie. 

Al doilea indiciu? Felul în care echipajele de ajutor se mișcă. Iată-i dotați până în dinți cu tuburi de oxigen și tulumbe, costumați ca de dezastru, cu haine ignifuge și căști de protecție, coborâți din mașini cu aer de salvatori supremi, vorbind la telefoane ca într-un film american prost, dar nefiind în stare să facă nimic concret. 

Etalându-și recuzita bună să facă față Apocalipsei, dar nu și rămășițelor unui incendiu, oamenii statului, specializați în dezastre, se mișcă brownian de colo-colo, nu se coordonează, se împiedică la propriu unul de celălalt, morții constituie o piramidă a durerii la care dau senzația că nici nu pot să se uite, fiindcă a ta uita înseamnă a-ți asuma puțin, iar răniții sunt ajutați de civili să meargă - cei care mai pot merge. Sunt duși pe brațe de către civili - cei care mai respiră. Și, în general, civilii arată că se mișcă mai eficient, oferind ajutor, decât o armată de specialiști în dezastre.

Se aud replici stupide, acele replici care evidențiază haosul pe care nimeni nu pare să-l recunoască.

-Planul roșu l-a activat cineva? 

Semn că nimeni habar n-are de nimic.

-Nu mai stați! Să scoatem oamenii afară! 

Se pare că ”specialiștii” au venit să stea.

-Hai, băăă! Hai încoa! 

Comandă fermă, militărească, dată de un superior specializat, unui executant eficient.

-Te duci, luați pe cei morți, fără speranță de resuscitare și-i aduceți aici. 

Un ”specialist” înțelege că o persoană decedată este fără speranță și că nu mai poate fi resuscitată.

-Lasă-i acolo, în pula mea! Lasă-i! 

Un alt ”specialist” coboară toate treptele degradării și se instalează în sinistru.

Dar momentul cu adevărat revoltător este marcat de apariția ”superiorilor” cu cravată. 

Atunci când apar, cu toată greutatea poziției lor sociale, cu ”funcțiile în stat” condensate în guși, cefe și obraji adipoși, purtătorii de cravată par sincer deranjați că un eveniment tragic a avut loc. Din două motive.

Primul. Eram și noi ocupați, în seara asta, cu un șpriț, cu o discuție de taină sau pur și simplu cu scărpinatul cățelului la televizor, când s-au gândit ăștia să ardă de vii în gaura asta denumită ”club”.

Al doilea. Cum dracu vom acoperi în fața opiniei publice incapacitatea noastră de a rezolva ceva, orice? Cum naiba spunem că nu știm să intervenim într-un dezastru ca ăsta? Și cum îi convingem că spitalele noastre sunt cele mai tari din Europa și pot face față situației, deși sunt ultimele bombe bacteriologice de pe fața pământului? Cum mușamalizăm toate povestea asta? Pe cine chemăm să scrie și să spună varianta ”oficială” a evenimentului, fiindcă varianta reală e crâncenă și ne dezonorează pentru tot restul vieții?

Asta contează întotdeauna.

Cineva care să transmită o variantă oficială care nu are nimic în comun cu realitatea.

Fiindcă purtătorii de gușă și de funcții se ridică, cumva, deasupra dezastrului, deasupra celor care, în loc să stea acasă, au ars în club, adică deasupra muritorilor de rând. 

Fiindcă purtătorii de gușă și de funcții au confiscat bietul stat și l-au adus după chipul și asemănarea lor. 

Dezastrul și tragedia continuă?

Da. Fiindcă filmulețul a apărut atât de târziu. Fiindcă lucrurile sunt cum sunt.  

Share

The best bookmaker bet365.artbetting.co.uk

Cookie-urile ne ușurează să vă oferim servicii mai bune. Aceastea sunt mici cantități de informație, stocate pe calculatorul tău, ce ne ajută să îmbunătățim experiența ta pe acest site. Le accepți?
Spune-mi mai multe DA NU