The Best bookmaker bet365

Menu

Siegfried Mureşan a vorbit despre valori europene într-un oraş aflat la marginea istoriei

Europarlamentarul liberal Siegfried Mureşan a vorbit, astăzi, la Universitatea din Piteşti despre valorile europene şi despre ceea ce are de făcut un tânăr student  român pentru a deveni parte activă a continentului. 

Le-a spus tinerilor că, atunci când vor munci, vor avea colegi din toate ţările Europei, fiindcă lumea în care trăim nu se mai teme de bariera naţională. Că vor fi nevoiţi să vorbească în cele câteva limbi străine pe care acum se străduiesc să le înveţe, fiindcă barierele lingvistice trebuie depăşite prin efort intelectual. Că vor practica meserii care astăzi nu există pe piaţă, fiindcă bariera profesională a cedat în faţa dinamismului şi a flexibilităţii. Le-a mai spus şi că lumea în care trăim este profund interconectată. Iar conceptul de "lume interconectată" subîntinde legături profunde între state şi oameni, inclusiv mentalitare şi valorice.

Toate aceste lucruri au fost spuse într-un oraş românesc de provincie aflat la marginea istoriei, scos din circuitul cultural, social şi economic european. Un oraş condus de aceeaşi putere politică vreme de 30 de ani şi, pe cale de consecinţă, un oraş încremenit în proiect, deja mutilat din punct de vedere urbanistic, vecin cu ratarea. 

Discursul lui Siegfried Mureşan a fost despre normalitatea progresului. Despre firescul de a fi integrat într-o lume dezvoltată. Iar între acest discurs şi realitate este tot drumul pe care tinerii români trebuie să-l parcurgă pentru a recupera decalajul dintre ei şi semenii lor europeni.

Deocamdată, tinerii piteşteni văd în oraşul lor o viziune mică, limitată, pe scurt doar lărgiri de bulevarde şi spaţii verzi desfiinţate, pentru ca maşinile să aibă unde parca, second-hand-uri şi săli de jocuri de noroc, pieţe mizere şi cultură transformată în propagandă. Mai văd că aici există o aristocraţie bugetară, aceea angajaţilor la stat care nu sunt deloc competenţi şi nu au nici cea mai vagă intenţie să deschidă oraşul spre lume, fiindcă asta i-ar pune în inferioritate sau, mai grav, i-ar forţa să-şi recalibreze competenţele şi valorile. Tinerii care au călătorit au putut face, totuşi, o comparaţie cu oraşele din vest, unde viaţa are altă culoare şi ală măsură, iar idealul lor trebuie să fie acela de a transforma şi lumea noastră după chipul şi asemănarea acelei lumi la care ţara noastră a aderat în urmă cu mai bine de 10 ani. 

Siegfried Mureşan le-a mai vorbit studenţilor piteşteni despre conceptul de "smart-city", concept care, în Piteşti, este deocamdată un deziderat. Da, administraţia locală trebuie informatizată, instituţiile trebuie să colaboreze între ele, decizia nu trebuie să mai fie în mâna unor oameni instrumentalizaţi politic, ci trebuie să se desprindă din fluxurile de informaţii, din feed-back-ul oferit de cetăţeni şi din acordurile cu oraşe partenere de pe continent. Iar proiectele de dezvoltare trebie să fie unele cu adevărat mari şi importante. 

Ne gândim că europarlamentarul liberal Siegfried Mureşan a reuşit să le insufle tinerilor piteşteni încrederea, optimismul şi dorinţa de a schimba ceva în oraşul lor, în ciuda faptului că aici lucrurile stau pe loc de mult timp. De prea mult timp.      

 

Share

The best bookmaker bet365.artbetting.co.uk

Cookie-urile ne ușurează să vă oferim servicii mai bune. Aceastea sunt mici cantități de informație, stocate pe calculatorul tău, ce ne ajută să îmbunătățim experiența ta pe acest site. Le accepți?
Spune-mi mai multe DA NU