The Best bookmaker bet365

Menu

Om de tinichea. Procedeu logic inventat de Gheorghe Smeoreanu

Acum vreo câteva zile, într-o notiţă scrisă pe Facebook, am arătat - poate doar hiperbolizând, poate fiind chiar mai realist decât îmi închipuiam - care ar putea fi efectele politicii pe care o duce Liviu Dragnea. 

Unul dintre efecte, plecarea multinaţionalelor din România  -bănci, telefonie, hypermarket-uri, benzinării - ar arunca ţara în beznă şi sărăcie.

Românii cunosc acest gen de viaţă, fiindcă au mai trăit aşa în lagărul creat de Nicolae Ceauşescu.  

Poziţia mea l-a surescitat pe domnul Gheorghe Smeoreanu. 

Acesta susţine că Dragnea vrea doar să impoziteze multinaţionalele pentru binele românilor, nu să le alunge din ţară.

Iar despre mine afirmă că "folosesc o eroare logică informală numită în literatura de specialitate "Om de Paie", fiindcă nu vreau să văd cum Dragnea nu vrea să alunge multinaţionalele, ci vrea  doar să le impoziteze din dragoste pentru poporul român. 

Ei bine, domnul Gheorghe Smeoreanu are un stil de a gândi care, în literatura de specialitate se numeşte "Om de Tinichea". 

"Omul de Tinichea" nu face un calcul bugetar să-mi arate că, într-adevăr, banii obţinuţi în plus de la multinaţionale vor fi folosiţi pentru binele românilor.

"Omul de Tinichea" nu-mi desecretizează contractele iniţiale în baza cărora multinaţionalele au venit în România, agreînd nivelul la care urmează să plătească impozite (una e să plăteşti impozit pe profit, alta e să plăteşti impozit pe cifra de afaceri).

"Omul de tinichea" nu-mi vorbeşte despre numărul de români pe care multinaţionalele urmează să-i angajeze scoţându-i din sărăcie şi şomaj. 

"Omul de Tinichea" nu-mi suflă o vorbă despre impactul bugetar pozitiv al impozitelor pe salarii pe care aceste multinaţionale le plătesc statului, nu zice nimic despre contribuţia pe care multinaţionalele o aduc PIB din România şi aşa mai departe.  

Şi, mai ales, Gheorghe Smeoreanu, adept al logicii "Om de Tinichea", nu pronunţă o silabă - poate nu ştie! - despre nişte rude ale unor PSD-işti de rang înalt, rude care conduc filialele unor multinaţionale din România. Dacă n-a ştiut asta, tocmai i-am dat un subiect pe care să-l trateze jurnalistic.

Nu am răspuns de îndată articolului scris de Gheorghe Smeoreanu. 

Am aşteptat să apară primele efecte ale politicii lui Liviu Dragnea. 

Iar logica "Omului de Tinichea" să-şi arate lipsa de valoare, în vreme ce logica "Omului de Paie" să se dovedască întemeiată. 

Invit pe toată lumea să se familiarizeze cu efectele politicii guvernului PSD, citind următoarele titluri din presă, cu menţiunea că oamenii care fac afirmaţiile de mai jos vin cu cifre, nu vorbesc impresionist.

- Căderea Bursei de Valori București a depășit 11%. A pierdut tot avansul din acest an. Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis ziua de tranzacţionare cu una dintre cele mai mari scăderi la nivel global, 11,21%. Banca Transilvania, -19,9%, BRD, -16,6%, şi OMV Petrom, -12,97%. UPDATE... Indicele BET a ajuns la 11,83%, pierzând practic tot avansul înregistrat în acest an. SIF Banat Crişana este la -14,98%, iar OMV Petrom la -13,5%. Cea mai mare scădere o înregistrează Banca Transilvania, -17,62%. Cele mai mari scăderi le-au înregistrat Banca Transilvania, -17,62%, SIF Banat Crişana, -14,98%, Oltchim, -14,89%, BRD, -14,82%, Patria Bank, -14,61%, OMV Petrom, -13,54%, Electrica, -13,51%, Electroputere, -12,5% şi Alro, -11,5%.

- "În loc să suprataxeze mediul privat, Guvernul ar trebui să reducă cheltuielile cu angajaţii bugetari. Disponibilizarea a 10% din sectorul public ar aduce la buget 1,8 miliarde de euro"

- "Reacţie fără precedent a băncilor din România la adresa Guvernului: Introducerea unei taxe bancare şi pachetul de legi restrictive pentru finanţare vor aduce recesiune, deprecierea cursului, scăderea pieţei imobiliare, distrugerea de locuri de muncă şi scumpirea finanţării. “Nu acceptăm să fim trataţi drept inamic al statului.”

Etc.

Într-un cuvânt, dezastru pe linie!

Sper ca domnul Gheorghe Smeoreanu care aruncă prea uşor cu expresii de genul "om de paie" să se gândească mai bine înainte de a scrie, măcar de dragul meseriei pe care o numim: jurnalism. Şi să înţeleagă ce este un text hiperbolic, cum este notiţa mea de pe Facebook, notiţă care, în curând, s-ar putea să fie o poză tristă a realităţii, nu doar o simplă hiperbolă.

Pentru cei care nu au citit articolul lui Gheorghe Smeoreanu, îl redau mai jos: 

CUM SE FORMEAZĂ BULA “DRAKNEA” PE BAZA OMULUI DE PAIE. STUDIU DE CAZ PE LIBERALUL MIHAI ALEXANDRESCU

"Liviu Dragnea a spus că trebuie găsită o soluţie faţă de situaţia că unele multinaţionale nu plătesc impozite în România.

Liviu Dragnea nu a spus că multinaţionalele trebuie date afară din ţară, ci doar că trebuit să plătească, aşa cum plătesc taxe şi impozite firmele româneşti.

Aceeaşi idee o au şi les Gilets Jaunes din Franţa. „Que les GROS (McDo, Google, Amazon, Carrefour...) payent GROS et que les petits (artisans, TPE PME) payent petit,” zic protestatarii francezi, mergând chiar mai departe decât Dragnea, în sensul că cei mari să plătească mai mult, iar cei mici mai puţin.

Există totuşi cetăţeni români care par a nu fi de acord cu idea lui Dragnea. Altfel spus, par să-şi dorească situaţia în care multinaţionalele nu plătesc impozit.

Aşa să fie oare ? Ai zice că aceşti oameni sunt nebuni, dorind să-i îngraşe pe cei mari, dar în acelaşi timp urlând că ţara nu are şcoli, spitale, autostrăzi.

Nu sunt nebuni, lucrurile stau cu totul altfel.

Unii vor să îl atace pe Dragnea cu orice preţ, chiar susţinând idei absurde. În acest sens, folosesc o eroare logică informală numită în literatura de specialitate Om de paie. Omul de paie apare atunci când reformulezi opinia cuiva pentru a-l combate mai uşor. Ei reformulează opinia lui Dragnea că multinaţionalele ar trebui să plătească taxe şi impozite zicând că şeful PSD vrea să dea multinaţionalele afară din ţară.

După ce au făcut acest artificiu, contestatarii lui Dragnea pot să-l combată. Iată cum o face, pe Facebook, domnul Mihai Alexandrescu, specialistul cu imaginea publică de la PNL Argeş:

„Azi noapte am visat că scenariul lui Liviu Dragnea se îndeplinise. Toate companiile de telefonie mobilă plecaseră din ţară. Românii îşi montaseră în case telefoane cu disc şi, în oraş, vorbeau la telefoane cu fisă, ca pe vremuri. La aceste telefoane publice se formau cozi. Adio internet, românii îşi scriau scrisori cu pixul pe foaie. Plecaseră şi hypermarketurile. Cumpărăturile se făceau în pieţe insalubre, mizerabile şi nu se găsea decât brânză telemea vândută în găleţi de vopsea lavabilă şi carcasă de porc pârlită artizanal. Băncile îşi luaseră şi ele tălpăşiţa. Românii îşi ţineau economiile în monede de metal, în perne. Din cauza asta pernele erau tari şi zornăiau, aşa că românii nu puteau dormi noaptea şi ajungeau obosiţi la serviciu, toţi lucrau la stat, unde nu făceau nimic. Plecaseră şi benzinăriile, toate. Mai erau vreo câteva, româneşti, care vindeau combustibil prost, ca pe vremea lui Ceaşcă. Erau cozi imense la benzină. Pe toţi pereţii din instituţiile statului erau poze cu Dragnea şi cu Viorica. Elevii le cântau un cântecel înainte de începerea orelor, ceva cu "România, ţara mea şi conducătorul ei iubit" şi învăţau intensiv limbile rusă şi turcă. Toate televiziunile fuseseră desfiinţate, mai rămăsese una singură, la care vorbea Livache o oră jumate, în fiecare seară, explicând ce prosperi suntem, după care se întrerupea programul. Când m-am trezit, m-am mai liniştit un pic: am făcut o verificare de cont, banii erau la locul lor, la bancă. La hypermarket, puteam găsi, ca de obicei, rodii şi ananas. M-am urcat în maşină: puteam alimenta oriunde. Elevii învăţau engleză şi franceză. Liviule, Liviule, ce coşmaruri îmi dai, măi, băiatule!”

Foarte frumos textul domnului Alexandrescu, numai că se bazează pe tehnica logicii informale a Omului de paie explicată mai sus.

Persoana A are opinia X.

Persoana B prezintă opinia Y (care este o exagerare a lui X)

Persoana B atacă opinia Y.

Opinia X pare greşită.

Cei care folosesc tehnica Omului de paie sunt nişte panglicari. Nu ştiu dacă sunt panglicari fiindcă se află în bulă, deci inconştienţi, ori sunt panglicari cu bună ştiinţă.

Partea proastă este că oamenii care citesc ceea ce spun panglicarii iau afirmaţiile lor drept corecte, fără să ştie că a fost folosită tahnica panglicarilor, adică procedeul sofist al Omului de paie.

Mi-am cheltuit o jumătate de ceas din viaţă pentru a explica ceva extrem de simplu.

Ce credeţi, că îmi vor spune unii mulţumesc că mi-ai atras atenţia asupra tehnicii Omului de paie ?

Nu ! Mă vor înjura zicând că sunt comunist şi antieuropean.

Când foloseşti prea des anumite trucuri logice, începi să intri tu însuţi în bula pe care ţi-o construieşti.

E şi asta o boală a spiritului, care văd că îi loveşte şi pe cei deştepţi şi cultivaţi precum domnul amintit mai sus.

 

Share

The best bookmaker bet365.artbetting.co.uk

Cookie-urile ne ușurează să vă oferim servicii mai bune. Aceastea sunt mici cantități de informație, stocate pe calculatorul tău, ce ne ajută să îmbunătățim experiența ta pe acest site. Le accepți?
Spune-mi mai multe DA NU