The Best bookmaker bet365

Menu

LEVIATHAN. Dumnezeu dezertează, atunci când justiția eșuează

Povestea este simplă. 

Un mecanic auto locuiește cu cea de-a doua soție a sa și cu fiul din prima căsătorie într-un orășel de provincie. Afacerea nu prea îi mai merge, iar fiul său, aproape adolescent, nu se înțelege cu mama vitregă. Casa în care locuiesc și care le-a apaținut dintotdeauna este vânată de primarul orașului, interesat să construiască pe acel teren terenul un business prosper.

Primarul, un baron local care are aservite toate instituțiile, de la poliție la procuratură până tribunal și chiar și la autoritățile bisericești, falsifică probele din dosarul de expropiere. 

Ajutat de un vechi prieten din tinerețe, ajuns un avocat bine conectat în capitală, mecanicul auto contestă decizia de a i se lua casa și de a fi despăgubit cu o sumă modică. Este onest, impulsiv și sigur de sorții săi de izbândă, știind că dreptatea este de partea sa. 

Avocatul său este însă destul de rezervat și propune ca tactică de luptă șantajarea primarului. Are un dosar consistent de probe împotriva acestuia pe care vrea să îl folosească la momentul oportun pentru a negocia condiții favorabile.

Cum era de așteptat, contestația deciziei abuzive de expropiere contra unei sume derizorii, este respinsă de instanța de judecată, aflată în slujba primarului. Sigur pe sine și pe victoria sa, primarul, "parfumat bine" cu vodkă, însoțit de gorile, descinde la casa mecanicului cu aerul unui proprietar venit să își revendice drepturile. 

Dat fiind că ordinul de evacuare nu intrase în vigoare, mecanicul, însoțit de avocat și de soția sa, încearcă să depună o plângere la poliție pentru încălcarea proprietății private. Văzând conținutul plângerii, polițistul de la ghișeu pleacă să îşi informeze șeful. Cum discuția trenează, mecanicul își pierde răbdarea și cere lămuriri. Ordinele de la superiori sunt următoarele: plângerea nu se înregistrează, iar reclamantul recalcitrant este reținut în arestul poliției pentru perturbarea ordinii publice. Caracatița instituțională se mobilizează rapid. Niciuna din instanțele îndrituite să înregistreze plângerea împotriva abuzului primarului nu se arată disponibilă. Procurorul este în concediu medical, la tribunal nu este nimeni. Funcționari mărunți se eschivează de sarcina de a-și anunța superiorii, întâi în registru ipocrit, apoi agresiv. Sistemul este corupt până în măduvă, iar absurdul atinge cote maxime.

Cum planul mecanicului de a lupta cu arme legale eșuează lamentabil, avocatul recurge la planul său – șantajarea primarului. 

Dosarul de corupție pe care acesta îl are este consistent și îl sperie. Este dispus să cadă la învoială, să-l scoată pe mecanic din arest și să-i plătească despăgubirea pe care acesta o solicitase pentru casă. Balanța pare să încline în favoarea dreptății.

Serviciul avocatului are și el un cost. Soția mecanicului trebuie să plătească în natură victoria. 

Primarul, speriat, își destăinuie neliniștile mai marelui bisericii. Cumpărat și el cu bani grei, sub formă de danii la biserică, acesta îi liniștește conștiința, asigurându-l de bunăvoința lui Dumnezeu, care este de partea celor puternici și știe să răsplătească generozitatea lor.

Acum că lucrurile par să iasă la liman, familia mecanicului pleacă la un picnic împreună cu alte două familii, prieteni apropiați, de-o viață – un polițist de la rutieră cu soția și un alt prieten. Avocatul este și el invitat. Atmosfera este destinsă și se bea mult, până când unul dintre copii îi descoperă pe cei doi proaspăt amanți – soția mecanicului și avocatul – făcând sex. 

Soțul înșelat le scapă câțiva pumni amândurora și îi amenință, în mai multe rânduri și cu martori, că îi va omorî cu mâna lui.

Amanții părăsesc picnicul, se duc la hotel, iar când încearcă să-și lămurească relațiile, soția mecanicului înțelege că a fost vorba exclusiv de o aventură. Spășită, se întoarce la soțul înșelat, care o iartă și o primește înapoi.

Între timp, încurajat de acoliții săi în frunte cu preotul, primarul se hotărăște să nu cedeze șantajului și să rezolve problema în stilul lui. Cu dublul gir al instuțiilor și al lui Dumnezeu, acesta îl atrage pe avocat într-un loc pustiu unde chipurile vrea să îi plătească banii pentru casă. Gorilele lui îl bat bine, primarul îl sperie amenințându-l cu pistolul. Avocatul se întoarce la capitală.

În familia mecanicului, tensiunile dintre fiul adolescent și mama vitregă se adâncesc în urma adulterului acesteia. Nu-i poate ierta infidelitatea față de tatăl său și o acuză de tot ce se întâmplă, cerându-i tatălui să o gonească. 

Soția adulterină se sinucide, aruncându-se în mare, fără să lase nicio explicație. În zilele care urmează dispariției ei, până la găsirea cadavrului, prietenii mecanicului încep să creadă că acesta a omorât-o.  Au fost martori la amenințările lui și totul pare să se lege. Vor depune mărturie împotriva lui în cadrul unui simulacru de proces.

Poliția care descoperă cadavrul soției, la indicațiile primarului,  măsluiește rezultatele autopsiei, incriminându-l pe soțul înșelat. În felul acesta, primarul poate intra în posesia terenului mecanicului fără prea multe bătăi de cap. 

Pentru a i se reduce pedeaspa cu închisoare, învins de sistem, mecanicul recunoaște o crimă pe care nu a comis-o. 

Primarul se înființează, ca de obicei, la slujba de duminică. Mulțumit de întorsătura favorabilă pe care au luat-o lucrurile, privește mândru la opulența deșănțată a bisericii pe care a sponsorizat-o cu bani murdari. Uns și el bine, preotul ține o predică despre dreptate și despre Dumnezeu, în care îl absolvă de toate păcatele pe sponsorul generos, justificându-i crimele. 

Gloata ignorantă  de credincioși ascultă cu un aer cucernic predica mincinoasă fără să înțeleagă că este martoră la o tranzacție de indulgențe. 

Isus privește resemnat dintr-o icoană strălucitoare și kitchoasă la acest spectacol: creația ratată a lui Dumnezeu, inutilitatea sacrificiului său. Este din nou învins de fariseii care îi răstălmăcesc vorbele, iar zarafii sunt în casa tatălui său, vânzând mântuirea și iertarea păcatelor. 

Absolvită și cu contiința împăcată, protipendada evlavioasă și coruptă a orașului, pleacă de la slujbă în merțanele de teren care sunt aliniate în fața bisericii.

Pe scurt, mafie instituționalizată, relații umane pervertite, o falsă credință propovăduită de corporația rapace numită biserică.

ORICE ASEMĂNARE CU PERSOANE REALE ESTE PUR ÎNTÂMPLĂTOARE. 

Aceasta este acțiunea filmului „Leviathan”, propus pentru Oscar la categoria cel mai bun film străin.

Trimiterea la monstrul biblic din Cartea lui Iov nu este deloc întâmplătoare. Corupția generalizată și sistemul putrezit sunt monstrul de neînvins căruia eroul principal îi va cădea victimă. La fel cum Iov a fost sacrificat de Dumnezeu într-un pariu cu diavolul, deși era un slujitor fidel, eroul dramei este sacrificat și el, deși este singurul personajul onest într-o lume putredă. 

Un Dumnezeu a cărui bunăvoință se cumpără cu bani împarte arbitrar dreptatea, favorizându-l pe cel care plătește mai mult.

Filmul este o critică necruțătoare a rânduielii strâmbe a acestei lumi îmbătrânită în rele.

Share

The best bookmaker bet365.artbetting.co.uk

Cookie-urile ne ușurează să vă oferim servicii mai bune. Aceastea sunt mici cantități de informație, stocate pe calculatorul tău, ce ne ajută să îmbunătățim experiența ta pe acest site. Le accepți?
Spune-mi mai multe DA NU