The Best bookmaker bet365

Menu

Filmul DE CE EU? răspune unei întrebări fundamentale despre justiţia românească

Regizorul Tudor Giurgiu şi câţiva dintre actorii care au jucat în filmul "De ce eu?" au fost prezenţi, în seara aceasta, la Piteşti, la cinematograful Trivale, pentru a sta de vorbă cu piteştenii care au venit la film. Frumos gestul unui regizor de a schimba câteva impresii cu publicul! 

Filmul "De ce eu?" răspunde unei întrebări fundamentale. O întrebare pe care o sumedenie de politicieni şi de ziarişti au formulat-o, în spaţiul public, în ultimii ani. Întrebarea sună cam aşa: de ce sistemul de justiţie din România nu a acţionat în urmă cu 10 ani şi acţionează abia acum?

Intrebarea este uneori sinceră, alteori tendenţioasă.

Este sinceră, atunci când vine din partea naivilor care chiar nu înţeleg de ce sistemul de justiţie nu a acţionat împotriva corupţiei. (Mai sunt şi astfel de naivi.)

Şi este tendenţioasă atunci când lasă să se subînţeleagă un răspuns parşiv: acela că justiţia zilelor noastre nu este, de fapt, independentă. Ci acţionează la comandă politică. (Este posibil să fie şi chestia asta la mijloc, dar, deocamdată, subiectul ne depăşeşte. Să nu ne închipuim - aşa cum sună, dealtfel, şi o replică din film pe care ne permitem s-o pastişăm - că "în spatele cuiva stă vreun grup de călugăriţe".)

Filmul "De ce eu?" arată clar de ce nu a funcţionat justiţia într-o anumită perioadă de timp şi anume în anii 2000. Nu a funcţionat din pricina corupţiei şi a intereselor, evident. Trebuia înfundat cine trebuia înfundat şi trebuia scăpat cine trebuia scăpat

Povestea procurorului Panait (care s-a sinucis fiindcă nu a făcut jocurile unui sistem mizer) este cunoscută deja de toată lumea. N-o vom relua în acest text. Oricum, dacă eşti trecut de 35 de ani şi vezi filmul, vei recunoaşte cu uşurinţă personajele anilor 2000 (acei ani în care justiţia era cu adevărat controlată politic). 

La finalul filmului senatorul PNL Iani Popa şi colegii acestuia Adrian Miuţescu, Sorina Marin şi Dănuţ Bica au oferit flori echipei regizorului Tudor Giurgiu şi au făcut poze.  


 

Share

The best bookmaker bet365.artbetting.co.uk

Cookie-urile ne ușurează să vă oferim servicii mai bune. Aceastea sunt mici cantități de informație, stocate pe calculatorul tău, ce ne ajută să îmbunătățim experiența ta pe acest site. Le accepți?
Spune-mi mai multe DA NU